Специалисти от Далекоизточния център НИЦ "Планета" са установили термична аномалия

...
Специалисти от Далекоизточния център НИЦ "Планета" са установили термична аномалия
Коментари Харесай

Учени: Открихме голяма аномалия в района на падането на метеорита, отрязал хълм в Русия

Специалисти от Далекоизточния център НИЦ "Планета " са открили термична особеност в региона наразрушения рид в Хабаровски край, където се допуска, че е паднал астероид. Това се оповестява на уеб страницата на научно изследователския институт, предават информационните организации.
Учените са анализирали данните от апарата "Sentinel-2А " (спътник за отдалечено сондиране на Земята) за 9 r 12 декември. Те с открили обилни ландшафтни промени, станали в този интервал паралелно с руслото на река Бурея, нагоре от водохранилището: на фотографията от 12 декември отсъства върха на хълма, до момента в който на 9 декември сянката от този рид е имала радикално друг силует.
"Допълнителният разбор на 10-минутните изображения на „Картотека и архив" (служба в ПГУ) "Himawari-8 " е разрешил да бъде открита в този регион термична особеност, зародила на 12 декември в 09:50 по локално време ", се споделя в известието.
На по нови фотоси се вижда забележителна смяна в земното покритие: обособеният силует има еднородна текстура, което демонстрира отсъствието на растително покритие. На напълно замръзналата река се вижда вода. Учените допускат, че ледът е бил развален при сриването на хълма.
Изследователите са предали данните на Руския хидрометеоцентър, на Министерството на изключителните обстановки, в администрацията на пълномощния представител на съветския президент в Хабаровски край, както и на локалното държавно управление.
Вчера бе обявено, че чест от хълма е рухнала в река Бурея и отчасти е запушила руслото ѝ. На мястото на произшествието са пристигнали експерти от Бурейската Водноелектрическа централа и представители на локалната администрация.
Една от версиите е рухване на огромен астероид. От Института по астрономия към Руската академия на науките обаче считат, че причина за аномалията е свлачище, тъй като тези дни не е било засечено влизане на огромен астероид в земната атмосфера.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР