Софтуерът „Пегас“ без съмнение е мощно оръжие, а Европа трябва

...
Софтуерът „Пегас“ без съмнение е мощно оръжие, а Европа трябва
Коментари Харесай

Петър Витанов поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие

Софтуерът „ Пегас “ без подозрение е мощно оръжие, а Европа би трябвало да наложи непоколебим надзор над него. Това сподели Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите по време на дебата за въздействието на „ Пегас “ върху главните човешки права, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

През лятото медийно следствие разкри, че посредством "Пегас ", който разрешава да се прониква в телефони, да се наблюдава тяхното местонахождение и да се извлича наличие, в доста страни по света са били следени публицисти, правозащитници и политици. Пред евродепутатите Витанов моли за непоколебим надзор над софтуера, по този начин както се управлява търговията с оръжие.

„ Всяка година влагаме големи запаси, с цел да попречим на терористичните организации да се снабдят с оръжие, постановяваме ембарго. Но какво вършим в този случай? Трябва ли да позволим този програмен продукт да се употребява освен в Европа, само че и в целия свят? Не сме сигурни и кой тъкмо го има – частни лица, задгранични държавни управления, само че кои? “, попита Витанов от залата на Европейския парламент.

Според представителя на българската левица в Екологичен потенциал евентуално първоначално концепцията е била добра – да се употребява съвременна технология, с цел да бъдат проследени терористи и нарушители.

„ В момента всеки от нас може да е цел и даже сега, без да знае, да има конфигуриран този програмен продукт в телефона си “, сподели още Витанов.

„ Крайно обезпокоително е, че „ Пегас “ се е употребявал против публицисти. Това е жестоко нарушаване на свободата на словото, която е крайъгълен камък за всяка народна власт. Ако едно оръжие е основано, не с цел да убива хора, а с цел да унищожава живота им, това не го прави по-малко рисково “, съобщи още Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Редица американски компании, измежду които и Apple, съдят израелската киберфирма NSO Group и нейната компания майка OSY Теchnologies, основатели на софтуера „ Пегас “, за следене на потребителите им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР