Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи в сряда, че извършва проверка

...
Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи в сряда, че извършва проверка
Коментари Харесай

Прокуратурата увери, че проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев принципно, отговорно и обективно

Софийската градска прокуратура (СГП) заяви в сряда, че прави инспекция по Иван Гешев, подаден преди ден от неговия заместител и шеф на следствието Борислав Сарафов.

В него се твърди, че Гешев е оказал напън по така наречен следствие „ Барселонагейт “, че е присвоил за персонално прилагане почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил противозаконен запис на члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев.

В понеделник Гешев и упрекна заместника си в изменничество. Повод за думите му стана изказване на Сарафов, че Гешев се е намесил в следствието на гърмежа до колата му, както и че прокуратурата е " нагазила надълбоко в политическия терен ". Последва ново изказване на Сарафов, че основният прокурор е разпореждал значими каузи, с цел да бъдат изнудвани политици.

Малко след първото изказване на Сарафов ГЕРБ се разгласи за оставката на Гешев, а Движение за права и свободи поддържа това. Двете партии до момента не бяха желали отстраняването на основния прокурор. След неочакваната смяна в позициите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет подадоха публично искане за започване на процедура за освобождението на Гешев.

„ Сигналът е разпределен на правилото на инцидентния асортимент на прокурор в СГП. Наблюдаващият прокурор неотложно е разпоредил осъществяването на инспекция “, оповестиха от градската прокуратура в сряда.

По-рано денем СГП популяризира своя позиция, в която заявява, че всеки прокурор „ извършва своите служебни отговорности кардинално, отговорно и обективно, по този начин както изискват моралът и законът “.

„ Категорично считаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решение на каузи от изявления на лица, заемащи висши обществени длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи отвън обективните обстоятелства по преписките и делата, без значение от източника или интензитета им “, се споделя още в позицията на градската прокуратура.

Междувременно Крум Зарков изрази подозрение, че сега е допустимо държавното обвиняване да проверява обективно своя началник.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мулт
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР