Софийската градска прокуратура най-после реши да направи стъпки за провеждане

...
Софийската градска прокуратура най-после реши да направи стъпки за провеждане
Коментари Харесай

2 г. по-късно прокуратурата вече иска да разпита Васил Божков

Софийската градска прокуратура най-сетне реши да направи стъпки за осъществяване на разпит на Васил Божков от Дубай. 

СГП е изготвила предложение до ВКП за искане на правна помощ от Обединените арабски емирства - част от процедурата, по която Божков може да даде показания по жалбата си за изнудване от страна на Бойко Борисов. 

Задействането на прокуратурата се случва близо 2 години, откакто обвиненият притежател на " Националната лотария " разгласява първите си изказвания, че е плащал на ГЕРБ по 20% от годишната облага на хазартната си компания си против привилегировани законови промени. Божков твърди, че е бил заплашван от някогашния министър председател и някогашния финансов министър да остане без бизнес, в случай че не отчислява милиони на година. 

Ако ВКП изпрати молбата за правна помощ - оттова нататък решението дали да провеждат разпита е на управляващите в ОАЕ. 

" Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на подобен тип разпит съгласно тяхното законодателство. Единствено по този ред е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства ", се споделя в информацията. 

Досега позицията на обвиняването, изразявана от управлението на Специализираната прокуратура, беше, че Божков не може да бъде разпитан, тъй като е измамен под отговорност за 19 следствия, само че официално не е получил обвиняванията си. 

Както вътрешният министър Бойко Рашков, по този начин и голям брой юристи обясниха, че няма спънка процедурата да се задейства по проблема с изказванията му за огромна корупция на държавно равнище. 

Разследването по този проблем стана факт едвам откакто Групово дело " Национална полиция " образува досъдебно произвеждане " по необходимост " - ход, който докара и до краткотрайното задържане на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за 24 ч.

До момента от прокуратурата не са обяснили за какво от юни 2020 година до момента не започнаха никакви ограничения по инспекция на изказванията на Божков. 

Самият той обаче сподели, че на 8 март е дал показания пред представители на Европейската прокуратура, а преди този момент - и пред Министерство на вътрешните работи. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР