София. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов организира

...
София. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов организира
Коментари Харесай

Концесионният договор за Национален парк „Пирин“ трябва да бъде приведен с новите изисквания

София. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов провежда кръгла маса за довеждане докрай на процедурата по изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “. На работната среща е разисквано и изменение на концесионния контракт за ски зоната в Банско. Присъствали са представители на зелени организации и кметът на Банско Георги Икономов.
След срещата вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че всички са се обединили към концепцията за построяването на втори кабинков въжен превоз на Банско. А огромните скупчвания на туристи на лифта на Банско не би трябвало да не престават. „ Изрично изтъквам и еколога Андрей Ковачев, който сподели, че не е срещу втори кабинков въжен превоз, само че като цяло това беше общата позиция на всички, които участваха “, разяснява Валери Симеонов. Той изясни, че терзанията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, понижаване на приходите, цени на парцелите. „ По всички пунктове и по въпросите, подложен от организациите на природозащитниците ще бъде отговорено и с точни числа, бяха отхвърлени терзанията и упреците им “, посочи вицепремиерът. Валери Симеонов уточни, че на срещата единственият въпрос, обвързван с екологията, е бил дали със изсичането на гора няма да се утежни обстановката в региона при възможни мощни превалявания. Според него това, че всички други въпроси не са свързани с екология е добре и значи, че няма никакви опасности.
Вицепремиерът съобщи, че с построяването на втори въжен превоз на Банско ще се облекчи опцията туристите да стигат до ски зоните. „ В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, с цел да не могат да употребяват пистите пълноценно. Вторият въжен превоз няма да усили туристите, а ще понижи времето за очакване “, разяснява той. По думите му в концесионния контракт са планувани промени и в заплащанията, като се чака се сумите, които ще постъпват от концесията да бъдат два пъти по-големи. Валери Симеонов изясни, че се планува строителство на нови ски съоръжения- лифтове, влекове, писти и няма да има никакво друго строителство на здания за хотели, къщи за посетители и така нататък
Министърът на околната среда и водите Нено Димов уточни: „ По-добре да има втори въжен превоз на Банско, в сравнение с върволяк от коли, които доста повече замърсяват околната среда “. Той съобщи, че концесионният контракт за Национален парк „ Пирин “ би трябвало да бъде наведен с новите условия. Министърът изясни, че в контракта има противоречиви текстове, тъй като е юридически през 2001 година, когато не е имало опит в тази сфера. „ В остарелия концесионен контракт е очакван санкционен режим единствено от позиция на приходите, на Министерството на финансите. Не са планувани санкционни режими за опазването на околната среда, което е планувано в новите промени. Това от екологична позиция е извънредно значимо “, съобщи Нено Димов. Министърът напомни, че няколко спорни мнения на служебния кабинет по отношение на новия проект за ръководство са в тежка правосъдна фаза. Той посочи, че кметът на Банско Георги Икономов е изискал с писмо от него дотъкмяване на процедурата по актуализация на остарелия проект, и ще се действа по закон.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР