София. Ръководството на АБВ е представило предложенията си за реформи

...
София. Ръководството на АБВ е представило предложенията си за реформи
Коментари Харесай

АБВ представи предложенията си за реформи в социалната и здравна система пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването

София. Ръководството на АБВ е показало предложенията си за промени в обществената и здравна система пред министрите на труда и обществената политика и опазването на здравето. Това оповестиха на конференция от партията.
Социална политика:
С министъра на труда и обществената политика от партията са разискали въпросите към пенсионната система, политиката на приходите и въпросите свързани с хората с увреждания. „ Доволни сме, че в някой връзки, изключително колкото за разрешаването на проблемите за хората с увреждания, той одобри нашите хрумвания и съобщи, че те щя влязат в трудовото законодателство “, съобщи членът на ИБ на АБВ доцент доктор Георги Кючуков. Той посочи, че концепцията на АБВ е хората с увреждания да не бъдат сложени в изолираност, а да им се даде опция да бъдат потребни за обществото и себе си, нещо което също би разрешило и на техните близки, ангажирани с грижата за тях, да излязат от своите домове и да се осъществят на пазара на труда. „ За това ние предложихме на отрасловия министър, който одобри нашето мнение, че са нужни незабавни промени е ТЕЛК. В тези комисии трудовата съставния елемент отсъства. Никой не се грижи за това, по какъв начин индивида с проблеми може да бъде интегриран в обществото и да му бъда дадена опция за трудова реализация “, разяснява доцент Кючуков. Според АБВ обезпечените 150 милиона в допълнение няма да решат казуса, тъй като те на процедура са „ повече от същото.
„ Другата нашата концепция която бе призната, само че със ангажимента, че може да започва от 2020 година е, смяна в системата за разпределяне на помощни средства “, уточни още доцент Кючуков. Той посочи, че общественото министерство няма никакъв потенциал да следи до какъв брой правомерно и съгласно нуждата са изписани тези средства. По думите му има наредби, които би трябвало да се трансформират тъй като третират жителите по двоен стандарт, като отпускат средства за едно и също нещо, само че в друг размер. По-голям за работещ и по-малък пенсионер, какъвто е случая със слуховите апарати да вземем за пример, където за закупуването на устройството се отпускат 175 лв. на пенсионер и 405 за работещ. „ Нашето предложение, което считам, че беше също признато е, напълно отпущането на помощни средства да бъде трансферирано към Здравната каса. НЗОК има задоволително добър потенциал за следене и надзор. Второ в здравното министерство не могат да бъдат позволени ограничения, които са обусловени от това дали даден човек има или не опцията да работи “, добави той.
По отношение на пенсионната промяна доцент Георги Кючуков уточни, че за в този момент предлагането на АБВ, най-малко от средата на идната година тавана на пенсиите да отпадне, не е срещнало схващане. По думите му обаче Алтернатива за българско възобновление е настояла за това, да не се стопира с промяната в пенсионната система, тъй като това може да демотивира хората да бъдат правилни към страната.
По време на конференцията стана ясно, че диалози са водени и по връзки на подоходната политика и по-точно по отношение на предлагането на партията за отпадане на плоския налог. От АБВ са подчертали и върху въвеждането на необлагаем най-малко до размера на минималната работна заплата за всички трудещи се, без значение от това какъв брой е тяхното заплащане.
Мнение по тематиката изрази и ръководителя на АБВ Румен Петков, който сложи акцент върху вредите от непоследователната пенсионна промяна. „ С измененията, които бяха направени, бяха излъгани десетки хиляди пенсионери. Хора, които да вземем за пример възнамеряваха пенсионирането си за идната година, посредством решението да не падне тавана на пенсиите, в действителност бяха излъгани с доста пари “, разяснява Петков.
Здравеопазване:
След диалог на управлението на АБВ със здравния министър е било получено увещание, че ще отпадне плануваната пререгистрация на всички лечебни заведения в страната. Прието е било и да бъде преразгледано решението университетските лечебни заведения да станат благосъстоятелност на съответните висши образователни заведения, като се обмисля опцията те единствено да бъдат ръководени от съответните ВУЗ-ве. „ Продължава за жалост схващането, че здравните заведения би трябвало да бъдат търговски сдружения “, разяснява доцент Кючуков. По думите му здравето надали не се възприема като стока, с която може да се търгува. „ В целия Европейски Съюз това не е уредено по този метод. Не е разумно по комерсиалния закон да бъдат регистрирани лечебни заведения, които обаче нямат право да дефинират сами своя обект на активност, нямат право да образуват облага, от което се получава проблем, който е изцяло лишен от смисъл и е в ущърб на пациентите “, уточни доцент Георги Кючуков.
В умозаключение от АБВ показаха, че по Закона за достъп до социална информация ще изискат сведения за това, какви са разноските и резултата от въвеждането на пръстовия отпечатък в системата на опазването на здравето ни. От партията обявиха, че упорстват страната да предприеме ограничения във връзка с здравно неосигурените пациенти, които постоянно минават през незабавните регионални центрове. Става дума за хората, които без съответна уважителна причина са останали отвън осигурителната система, от които 80% са от ромски генезис. Според политическата мощ има разновидности страната да сътвори стратегии за социална претовареност, посредством които те да изплатят отговорностите си към страната и здравната система, откакто лекуването им е приключило.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР