София изглежда спъва дейността на Лукойл. Наложи се рафинерията да

...
София изглежда спъва дейността на Лукойл. Наложи се рафинерията да
Коментари Харесай

Поредна игра. Иска ли България да изгони Лукойл

София наподобява спъва активността на " Лукойл ". Наложи се рафинерията да се записва в България, взеха ѝ пристанището, желаят от нея налози и нови такси, както и да ѝ лишават по-рано привилегията да внася и обработва съветски нефт. Каква е задачата на България?

" Дерогация " стана постоянно споменавана дума в политическото говорене седмица преди локалните избори.

На три пъти в границите на месец ГЕРБ и Движение за права и свободи заплашиха съветската компания " Лукойл " , че ще ѝ я лишават. От се възползва нейната рафинерия " Нефтохим " в Бургас.

Дерогацията е изключение за България от европейската възбрана за импорт на съветския нефт. Тя от държавното управление на Кирил Петков през юни 2022 година Срокът ѝ е закрепен от Брюксел до края на 2024 година , а неотдавна Народното събрание до края на септември.

ГЕРБ предложи дерогацията да бъде прекъсната още на 1 ноември 2023 година , само че въпреки всичко гласоподава отсрочката с година. Седмица по-късно обаче внезапно изиска лишаване на дерогацията незабавно, без да уточни за какво. На идващия ден сподели, че ще отдръпна настояването, в случай че " Лукойл " незабавно заплати на страната дължими. Движение за права и свободи неотменно е до ГЕРБ в тези начинания.

Правителството с мандата на " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ), в което ГЕРБ взе участие, а Движение за права и свободи поддържа в Народното събрание, сподели, че парите към този момент са поискани и ще бъдат платени до края на годината. Самата " Лукойл " твърди, че дължимото е платено в период.

" Нефтохим " в Бургас е съветска благосъстоятелност от края на предишния век след приватизационна договорка. Оттогава компанията не заплаща налози в България и има господстващо състояние на пазара на горива.

Десетилетия обаче ползите ѝ остават ненакърними, а държавните управления са благосклонни към нея. Но в последно време Народното събрание, държавното управление и регулаторите започнаха поредност дейности, свързани с съветската компания.

Те наподобяват като офанзива против съветския вложител и отбрана на ползите на данъкоплатците в България.

Според специалиста Никола Янков от Центъра за проучване на демокрацията обаче " нито едно от тях не е действителна опасност за компанията, а празни приказки, които нямат действително икономическо измерение ".

Иска ли фактически България да изгони " Лукойл "? На какво се дължи интензивността на ходовете на ръководещите против компанията и действително спъват ли я те?

Откъде пристигна разминаването в политическото говорене за налозите, които " Лукойл " дължи на страната?

Каква ще е ориста на рафинерията, в случай че влезе в действие общоевропейската възбрана за импорт и обработка на съветски нефт преди гласувания период 1 октомври 2024 година?

Отговорите са в идващите редове.
Кратка история на рафинерията в Бургас
Петролната рафинерия на " Нефтохим " стартира работа по времето на комунизма през 1963 година Приватизирана е през 1999 година по времето на държавното управление на Иван Костов (ОДС).

Тогава 58% от капитала ѝ придобива съветската компания " Лукойл ". Останалите са пуснати по линия на всеобщата приватизация и препоръчани на чиновниците. С времето " Лукойл " съумява да консолидира собствеността.

При приватизационната договорка страната резервира така наречен " златна акция ", която ѝ дава право на решителен глас при взимане на стратегически решения. Тази опция до момента не е употребена.

С властта на " златната акция " разполага енергийният специалист Бойко Ницов . Той беше определен за представител на страната в Надзорния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас " през септември след извършен от Министерството на енергетиката конкурс. Свободна Европа не съумя да се свърже с него за коментар.

" Лукойл " е частна и втората по величина нефтена компания в Русия след държавната " Газпром " . Управлява залежи за рандеман на нефт и газ, има рафинерии и търгува с горива в десетки страни.
Под държавна защита
Днес главен акционер (с 89,97 % от капитала) в " Лукойл Нефтохим Бургас " е записаното в Швейцария сдружение " Литаско " . То е дъщерна компания на " Лукойл " и неин извънреден търговски представител за интернационалния пазар.

" Лукойл Нефтохим " години наред не е плащала налог облага. Това е допустимо, тъй като " Литаско ", която купуваше от съветската " Лукойл " недопечен нефт и го продаваше на рафинерията. След това купуваше назад модифицирания нефт и го продаваше на потребителите. Освен това регистрира, че е на загуба в страната.

Целта на медиатора е да купи на ниска цена и да продаде скъпо. Така налозите от облагата на рафинерията в Бургас отиваха назад в Русия.

През януари 2023 година служебното държавно управление на Гълъб Донев и компанията оповестиха, че цялата към този момент е преместена в България. От това следваше сдружението да стартира да си заплаща налозите, а тогавашният вицепремиер по икономическа политика Христо Алексиев сподели, че то " има желание " да го прави.
Плаща или не заплаща
В момента ГЕРБ и Движение за права и свободи заплашват " Лукойл " с анулация на дерогацията за вноса на съветски нефт, в случай че не си заплати налозите. Става дума за изключението от против Русия поради експанзията ѝ в Украйна, които включват възбрана за импорт, преправка и експорт на съветски нефт.

Целта беше по този метод да бъдат облекчени потребителите на горива в България, само че макар огромните разлики сред цените на съветския и неруски нефт, цените на горивата останаха високи.

Двете партии настояват, че рафинерията на " Лукойл " дължи 500 млн. лева налог. Така и не стана ясно за какво тематиката за дерогацията се повдига отново откакто към този момент бяха гласувани (включително от ГЕРБ и ДПС) законови промени, свързани с поетапната подмяна на съветския нефт в рафинерията, както и с дължимите от нея налози и вноски.

Премиерът Николай Денков сподели, че компанията е дала обещание до края на годината да се разплати. Самата компания сподели, че си заплаща изрядно и напълно а " изказвания за противоположното не са правилни и накърняват положителното ѝ име ".

Очаква се " Лукойл Нефтохим Бургас " да внесе в бюджета на страната за 2023 година общо към 400 млн. лева налози, сподели финансовият министър Асен Василев .

От тях рафинерията към този момент е внесла общо 154 млн. лева налог облага и солидарна вноска. е краткотрайна мярка, която се дължи за така наречен свръхпечалби за енергийните компании от второто полугодие на 2023 година, т.е. от 1 юли, до 31 декември 2023 година

С последните в Закона за корпоративното подоходно облагане размерът на вноската беше повишен от 33% на 50% , като се вкара и обвързване за месечни предплатени заплащания. Облага се разликата в пазарната цена на неруския нефт и доста по-евтиния съветски, който рафинерията внася.

Според финансовия министър данните на ГЕРБ (за дължими 500 млн. лева от данъци) са от коригираща декларация за начисленото, подадена от " Лукойл " в Националната организация по приходите (НАП). Декларацията е отхвърлена.

За интервала 2009-2020 година групата на " Лукойл " в България (рафинерията и бензиностанциите) е заявила 1,8 милиарда лева загуба, сподели Василев. Печалба е регистрирана за 2021 и 2022 година - надлежно от 170 млн. лева и 404 млн. лева

По думите му от оповестените от " Лукойл " платени налози и осигуровки за 1,33 милиарда лева в действителност 600 млн. лева са косвени налози като Данък добавена стойност и акцизи върху горивата, които на процедура са платени не от компанията, а от потребителите.
Действа ли България против " Лукойл "
През последните месеци парламентарното болшинство, образувано от ПП-ДБ и ГЕРБ, само че и подкрепяно от Движение за права и свободи, предприе серия от ходове против " Лукойл Нефтохим Бургас ".

ѝ за пристанище " Росенец " - страната върху него. Беше призната опцията контролът над рафинерията да се поеме от.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) " Лукойл " поради корист с господстващо състояние на пазара на горива.

Беше с генезис Русия и на горива, получени от преработката му по силата на европейските наказания против Москва. Беше наложена и, като прекосяването към неруски ще би трябвало да става поетапно до 1 октомври 2024 година

Преди десетина дни финансовият министър Асен Василев сподели, че " Лукойл " рафинерията в Бургас, а повода е напън от страна на държавното управление. Премиерът удостовери, че има деклариран интерес от евентуални купувачи. " Лукойл " отхвърли информацията. " Литаско " не отговори на въпросите на Свободна Европа по тематиката.
България остави " Лукойл " да прави към 3 милиарда $ годишно облага от българските потребителиНикола Янев
Според Никола Янков България не подхваща действително дейности против съветската компания и остава положително място за бизнеса ѝ.

" Не мисля, че България работи против " Лукойл ". Тя удобно го остави да внася съветски нефт, с който да прави към 3 милиарда $ годишно облага от българските консуматори ", сподели той пред Свободна Европа.

По думите му " страната нито е събирала, нито желае да събира налози " от съветската компания, няма и заведено дело в Комисия за защита на конкуренцията за монополно състояние на пазара за депозиране на петрол и нефтопродукти.

" Министерският съвет в действителност брани дерогацията за импорт на съветски петрол ", сподели той.
Дерогация дадена, дерогация отнета
Според държавното управление реалистичният период за поетапното прекосяване на рафинерията към неруски нефт е към 12 месеца, тъй като при по-кратки периоди има риск от доста покачване на цените на горивата, далавера и дефицит. Янков дефинира тези причини като погрешни.

Според него ГЕРБ също не е откровена в самодейността си за анулация на дерогацията, тъй като в противоположен случай не би гласувала удължаването ѝ. Той дефинира дейностите на партията като " поредна игра " на водача ѝ Бойко Борисов за продобиване на дивиденти.

" Нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ са откровени. Това е игра на Борисов, който знае доста добре, че Асен Василев и Николай Денков имат едва място във връзка с вноса на съветски газ. И се пазари ", сподели Янков.
Междувременно Бойко Борисов се спазарява за нещо, което действително го интересуваНикола Янков
По думите му самодейностите на Борисов, прокарвани посредством ГЕРБ или посредством Движение за права и свободи, или биват оттегляни, или отхвърлени в Народното събрание, само че в последна сметка " в това време той се спазарява за нещо, което действително го интересува - политически актив или преимущество ".

Според Янков рафинерията не се продава. Той назова информацията за това " нечиста сделка на Асен Василев, с цел да го оставят на мира за дерогацията ".

" Има едни големи милиарди облага на " Лукойл ", а какво става с тях и дали част от тях се разпределят по веригата, с цел да продължава това положение, не мога да кажа ", сподели Янков.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев хора от кабинета вземат пари от " Лукойл ", с цел да не бъде анулирана дерогацията прибързано. " Хранилката на " Лукойл " се оказва доста огромна – в нея има членове на кабинета, министри ", сподели той. Денков отговори, че ще заведе каузи против тези, които си разрешават такива думи.

Пред Свободна Европа някогашният дипломат на България в Русия Илиян Василев дефинира дейностите на държавното управление по отношение на " Лукойл " като " търсена на своето " предвид на покачвания риск от геополитическата неустановеност на всяка инвестиция, обвързвана с Русия.

" В процеса на искане на своето обаче незабавно сработват старите схеми на хората, които протекционираха и лобираха " Лукойл " да прави тези пари ", сподели той за ултиматума на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

По думите на Илиян Василев не е мъчно от голямата облага от милиарди долари " Лукойл " да даде 7-8%, " с цел да смаже колелата на политическата и институционална подекрепа ", която е получавал през годините.
Може ли " Нефтохим " да работи с неруски петрол
Рафинерията е проектирана въз основата на непрекъснат достъп до суровина с избрани физикохимични индикатори от пристанището в Новоросийск на Черно море. Тя се доставя два пъти седмично до пристанището " Росенец ", споделиха от " Лукойл " пред Свободна Европа.

" Нефтохим " може да работи и с други типове петрол, само че те би трябвало да са оптимално близки по свойства с съветския. Компанията споделя, че към момента търси такива смеси, значима е и ритмичността на доставката им.

" Налага се пренастройване на софтуерни процеси и избрани модификации на оборудването, с цел да се изключи опцията от повреди с последствия за живота и здравето на хората и околната среда ", споделя " Лукойл " в писмен отговор до Свободна Европа.

Всичко това изисква време и " Лукойл " споделя, че работи това да стане до избрания период за деяние на дерогацията. Краят му съгласно разрешението на Европейски Съюз е краят на 2024 година, а съгласно последното гласоподаване в Народното събрание - 1 октомври същата година.

Според разбор на Центъра за проучване на демокрацията даже рафинерията да спре изцяло работа, рискът от дефицит на горива на българския пазар може да бъде избегнат посредством ръководство на актуалните запаси и на инфраструктурата за импорт на недопечен нефт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР