Снимка: Володимир Зеленський/FacebookВ събота Русия изстреля повече от 20 крилати

...
Снимка: Володимир Зеленський/FacebookВ събота Русия изстреля повече от 20 крилати
Коментари Харесай

Украйна: Путин празнува Нова година, като убива хора. Планира втора вълна мобилизация

Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
В събота Русия изстреля повече от 20 крилати ракети по цели в Украйна. Така умъртви минимум един човек в столицата Киев и рани повече от дузина вследствие на това, съобщи „ The Guardian “. Вътрешният министър на Украйна съобщи: „ Военнопрестъпникът Путин „ чества “ Нова година, като убива хора “. Министърът на защитата пък съобщи, че в Русия се готви втора вълна на готовност. 

Втората огромна ракетна офанзива на Москва в границите на три дни нанесе съществени вреди на хотел южно от центъра на Киев и на жилищна постройка в различен регион. Сред ранените е и японски публицист, който е откаран в болница, заяви кметът Виталий Кличко.

От октомври насам Русия нападна жизненоважна инфраструктура в Украйна с ракетни удари и безпилотни самолети. Това докара до огромни спирания на електрозахранването и други повреди за милиони хора в студеното време.

„ Този път всеобщата ракетна офанзива на Русия е съзнателно ориентирана към жилищни региони, а не даже към енергийната ни инфраструктура “, написа външният министър Дмитрий Кулеба в Twitter след офанзивата.
„ Военнопрестъпникът Путин „ чества “ Нова година, като убива хора “,
съобщи Кулеба и прикани Русия да бъде лишена от непрекъснатото си място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Нападението беше осъществено в миг, когато Владимир Путин съобщи в новогодишното си видеопослание, че страната му се бори в Украйна, с цел да отбрани „ родината си “ и да обезпечи „ същинска самостоятелност “.

В деветминутното обръщение, излъчено по съветската държавна телевизия – най-дългото сходно послание за две десетилетия ръководство –
Путин упрекна Запада, че е предизвикал войната
и се пробва да „ отслаби и разцепи Русия “.

Заставайки пред група мъже и дами във военни униформи, Путин съобщи: „ Тази година сподели, че няма по-висша мощ от любовта към фамилията и приятелите, от верността към приятелите и другарите, от предаността към родината “.

В речта, в която доминираше тематиката за войната на Русия в Украйна, Путин възхваляваше всички военнослужещи на страната, които се борят там, като герои.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи по-рано в събота, че успеха в Украйна е неизбежна. Той призна, че страната му е изправена пред компликации в 10-месечната война, защото е принудена да отстъпва в продължение на няколко месеца.

„ Посрещаме новата година в сложна военно-политическа обстановка “, сподели той.

Докато Путин произнасяше обръщението си, украинската столица беше разтърсена от
следващата вълна съветски набези,
при които съгласно кмета на града Виталий Кличко е умрял минимум един човек.

„ В Киев има детонации! “, написа той в Telegram. „ Останете в убежищата! “

Кирил Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че ракетите са поразили хотел и независима къща.

Губернаторът на покрайнините на Киев, Олексий Кулеба, малко преди този момент е предизвестил за допустимо идно ракетно нахлуване и е декларирал, че противовъздушната защита в района е обхванала цели.

„ Терористичната страна изстреля няколко талази от ракети. Те ни пожелават щастлива нова година. Но ние ще устоим “, написа Кулеба в Телеграм в обособен пост, откакто детонации раздрусаха столицата.

Началникът на армията Валерий Залужний съобщи, че противовъздушната защита е свалила 12 идващи крилати ракети, в това число шест към Киевска област, пет в Житомирска област и една в Хмелницка област.

Ракетите са били изстреляни от съветски стратегически бомбардировачи над Каспийско море на стотици километри и от наземни пускови установки, съобщи той в Телеграм.

Украинският омбудсман по правата на индивида Дмитрий Лубинец дефинира нападението като „ Терор в новогодишната нощ “.

„ Терористичната страна поздравява украинския народ с ракети. Но ние сме неразрушими и непобедими. Няма боязън, само че яростта се надига. Ние несъмнено ще победим “, съобщи Лубинец.

Кличко съобщи, че 30% от потребителите в столицата са без електричество заради въвеждането на изключителни спирания на тока, само че жителите имат централно отопление и течаща вода.

Други градове в цяла Украйна също попаднаха под обстрел. В южната област Николаев локалният губернатор Виталий Ким съобщи по малкия екран, че са ранени шестима души.

В четвъртък Зеленски повтори предходните си предизвестия, че Москва може да възнамерява да потопи Украйна в мрак преди новогодишните празници.

„ Може би врагът още веднъж ще се опита да ни накара да посрещнем новата година в мрачевина “, сподели той в нощното си послание.

Русия от месеци насам нанася масирани удари по сериозната инфраструктура на Украйна, вследствие на което огромна част от страната остана без електричество.

Министърът на защитата на Украйна, Олексий Резников, съобщи във видеообръщение късно в петък, че Москва изпитва дефицит на високоточни оръжия, в това число балистични ракети „ Искандер “.

„ Преброихме какъв брой са стреляли по нас, какъв брой са имали и какъв брой са оставили “, сподели той. „ Те са се потопили в сериозния запас. “

Обръщайки се към съветското население, Резников съобщи също, че
Кремъл възнамерява да затвори границите си и да разгласи втора вълна на всеобща готовност
при започване на януари.

„ Знам сигурно, че ви остава към седмица, когато към момента имате избор “, сподели той на съветски език.

„ В началото на януари съветските управляващи ще затворят границите за хора, ще разгласят военно състояние и ще стартират още една вълна на готовност. Границите ще бъдат затворени и в Беларус “.

По-рано Путин отхвърли, че има проекти за започване на нова акция за набиране на бойци. „ Обсъждането на спомагателни мобилизационни ограничения просто няма смисъл, страната и министерството на защитата нямат потребност от това сега “, сподели той на 5 декември.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР