Снимка Трета ескадра на ДанияИнцидент с руска ядрена подводница, близнак

...
Снимка Трета ескадра на ДанияИнцидент с руска ядрена подводница, близнак
Коментари Харесай

Инцидент с руска ядрена подводница близнак на Курск. Спря двигателя й и се носи по течението край Дания

Снимка Трета ескадра на Дания

Инцидент с съветска нуклеарна подводница, близнак на " Курск "

Руската нуклеарна подводница " Орьол " е претърпяла случай покрай датския остров Сейерьо, при който краткотрайно е спрял моторът ѝ и тя се е носела по течението. Затруднението е било преодоляно, до момента в който съпровождащ съветски буксир е подготвял да стартира да я тегли, описват моряци от Трета ескадра на Дания. Те разгласиха и фотоси в профила на ескадрата във " Facebook ", съобщи " Дневник ".

Това се е случило в края на юли, до момента в който " Орьол " е плавала над водата.

Такова е и условието на интернационалните съглашения за териториалните води на страната - непознатите подводници би трябвало да изплуват и да се движат под датски конвой без право да стопират.

Според описанието на моряци от ескорта подводницата краткотрайно е прекратила придвижването си и е почнала да се носи с към миля и половина (под 3 км/ч) към брега на острова, намиращ се на 2 благи.

Руски моряци излезли на открито със избавителни жилетки и датчаните споделят, че цялата обстановка им напомнила на холивудския филм " Лова на " Червения октомври ". Те предложили на руснаците помощ, само че тя била учтиво - и предстоящо - отказана.

В последна сметка подводницата още веднъж потеглила и произшествието завършило в компанията на буксира " Алтай " и ракетния транспортен съд " Вицеадмирал Кулаков ".

Няма публично удостоверение за случилото се нито от датска, нито от съветска страна.

" Орьол " (бивша " Северодвинск " ) е от същия клас подводници като " Курск ", потънала след детонация през август 2000 година по време на военни учения в Баренцово море. И двете са от плана 949А " Антей " (Oscar-II по класификацията НАТО). " Орьол " влиза на въоръжение на 30 декември 1992 година и е прекръстена на 6 април 1993 година

Конструкцията ѝ е толкоз близка до тази на " Курск ", че след изгубването на нуклеарната подводница водолази влязоха в нея да я огледат преди да се спуснат до останките.



Един от известните съществени механически проблеми с нея е пожар, избухнал поради заваряване по време на ремонт. Той става през 2015 година и се постанова следено запълване с вода на сухия док с " Орьол ", с цел да бъдат угасени пламъците. Заради провалите ремонтът е продължен и лишава 3 години.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР