Снимка PexelsПразникът на свободните пари, в който глобалните пазари и

...
Снимка PexelsПразникът на свободните пари, в който глобалните пазари и
Коментари Харесай

Фед: САЩ спират печатането на пари

Снимка Pexels

Празникът на свободните пари, в който световните пазари и стопански системи живееха от пролетта на 2020 година, е към своя край.
Федералният запас на Съединени американски щати стартира да анулира невиждана стратегия за назад изкупуване на активи, която вкара 4,4 трилиона $ спомагателна ликвидност в системата за година и половина, написа finanz.ru.
Стартирана през март 2020 година на фона на колапс на пазари и най-тежката световна криза от 70 години, програмата за QE ще бъде понижена с 15 милиарда $ от ноември, разгласи Фед след среща на Комитета за отворени пазари в сряда.
Месечният размер на транзакциите ще намалее от 120 милиарда $ на 105 милиарда $ и по-късно ще продължи да пада със скорост от 15 милиарда $ всеки месец, се споделя в известие на FOMC.

Обемът на назад изкупуване на съкровищни ​​облигации (сега 80 милиарда $ на месец) ще понижава с 10 милиарда всеки месец, а ипотечните облигации (сега 40 милиарда) с 5 милиарда.
В резултат на това до юни 2022 година потокът от долари, който повече от година се излива на пазарите отдолу под „ печатната преса “ на американската централна банка, ще спре до нула.

„ С напредъка във имунизациите и мощната държавна поддръжка индикаторите за икономическа интензивност и претовареност не престават да се повишават “, се споделя в известие на Фед. Проблемът обаче остава инфлацията, която Фед прави оценка като " висока ".
Нарушените вериги за доставки, логистичният колапс в пристанищата и внезапното повишаване на цените на силата доведоха повишаването на потребителските цени в най-голямата международна стопанска система до връх от 13 години. В същото време дефлаторът на потребителските разноски, индикатор, желан от самия Фед, доближи своя най-много от януари 1991 година (4,26%) през август, а инфлацията на цените на производител в преработващата индустрия стана невиждана за 36 години наблюдаване.
Фед продължава да упорства, че инфлационният скок е кратковременен, само че става все по-малко убеден в това: в случай че в известието след срещата през септември покачването на цените беше обвързвано с " краткотрайни фактори ", в този момент с фактори, които са " се чака да бъде краткотрайно. "

Отказът от политиката на назад изкупуване на активи не значи подготовка за повишение на лихвените проценти, увери ръководителят на Фед Джером Пауъл на конференция. Но пазарът не му има вяра: фючърси върху лихвения % на Фед с възможност от 64% слагат растежа му през юни 2022 година
След срещата на 3 ноември лихвеният % остава неизменен – в диапазона 0-0,25% годишно.

Общо за година и половина централните банки, издаващи аварийни валути, отпечатаха 11 трилиона $, от които към 6 трилиона $ - през първите месеци на пандемията, а по-късно към трилион $ на тримесечие, пресмятат анализаторите на Bank of America.

Ликвидното цунами, което удари пазара, увеличи цените на активите - от акции през артикули до криптовалути. Капитализацията на международните фондови пазари се усили с 60 трилиона $ и надвиши 140% от международния БВП; цените на петрола се върнаха към равнищата от 2014 година, цените на газа и въглищата доближиха исторически върхове.
Излишъкът от пари в среда, в която индустриалните вериги са нарушени, сътвори безпорядък: ралито на пазара на метали беше рекордно за едно десетилетие, покачването на действителните цени на храните в света счупи върховете от 70-те години на предишния век, а цената на контейнера доставката е скочила 3-5 пъти.

И в този момент, откакто провокираха инфлационен гърмеж, централните банки единомислещо натискат спирачките. Централната банка на Канада към този момент ограничи изкупуването на активи, Централната банка на Австралия предходната седмица, без предизвестие, спря да купува държавни облигации като част от програмата за надзор на доходността, като намали котировките им. ЕЦБ към този момент понижи паричните инжекции, само че продължава да усилва салдото с 30 милиарда евро на седмица.

В случая със Съединените щати, намаляването на програмата за назад изкупуване се наслагва върху проектите на държавното управление да усили фрапантно заемите на пазара, споделя стратегът на Nordea Андреас Стено Ларсен.
Според новия проект за QE от декември до март Фед ще добави 300 милиарда $ към системата, а Министерството на финансите на Съединени американски щати ще пусне облигации в чист размер от 750 милиарда $, с цел да попълни паричните запаси, откакто потокът на държавния дълг най-сетне се усили.

Това значи приключване на ликвидност в размер на 450 милиарда $, споделя Ларсен: ще има по-малко долари в системата, което значи, че доларът ще стане по-скъп.
Последният път, когато Фед спря " печатницата " през 2014 година На този декор показателят на $ претърпя най-силното си рали от 1999 година насам, до момента в който цените на петрола съвсем се утроиха. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР