Снегът може да се използва като екологичен източник на енергия

...
Коментари Харесай

Япония започва да произвежда ток от снега


Снегът може да се употребява като екологичен източник на сила в Япония
(снимка: CC0 Public Domain)

Енергийната рецесия, която разтресе целия свят в последната година, подтикна държавните управления да търсят всевъзможни други възможности на обичайните източници на сила. Особено изобретателни в това отношение са японците, които започнаха да добиват ток от… снега.

През декември в японския град Аомори ще стартират проби на необикновена система за произвеждане на електрическа енергия. Инсталацията ще генерира ток от температурната разлика сред снега и околния въздух, съобщи Nikkei Asian Review.

Преди това градските служби на Аомори изхвърляха снега, събран по улиците, в морето. Сега той откри непредвидена приложимост – като един от източниците на електрическа енергия.

Градските управляващи си партнират с ИТ компанията Forte и Токийския университет по телекомуникации в план за съоръжение на плувен басейн в локално училище-интернат със система от топлинни тръби и течност. Комуналните служби ще изхвърлят събрания от улиците сняг в басейна, а от другата страна тръбите ще бъдат изнесени навън и изложени на слънчевите лъчи.
още по темата
Поради температурната разлика в тръбите ще стартира конвекционно придвижване на течността. Тя, от своя страна, ще задвижва микротурбина. Колкото по-голяма е температурната разлика, толкоз повече мощ ще генерира системата.

Снегът, който се е стопил в басейна, може да се изхвърли като елементарна стопена вода. Обикновено снежните зими в региона няма да разрешат басейнът да остане празен.

Системните проби ще продължат до март. Очаква се неговата успеваемост да бъде сравнима с генерирането на сила от слънчеви панели, а екологичността да е по-висока от тази на ветрогенераторите.

Предложеното решение със сняг и басейн на практика няма да генерира боклуци, до момента в който слънчевите панели и вятърните турбини подлежат на изхвърляне във времето и не могат да бъдат изцяло рециклирани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР