Смятате ли, че стареенето е свързано с възрастта? Всъщност началото

...
Смятате ли, че стареенето е свързано с възрастта? Всъщност началото
Коментари Харесай

Възможно е: 5 начина да спрем стареенето

Смятате ли, че стареенето е обвързвано с възрастта? Всъщност началото на този развой се дължи на въздействието на коремните мазнини, ниската физическа интензивност и непрекъснатите стресови обстановки, които предизвикат повишение на равнището на хормона кортизол в организма.

Известен специалист в региона на хормоналната натуропатия е Сара Готфрид. Нейните творби разрешиха на мнозина да решат казуса си с ранното стареене на тялото. Учените са потвърдили, че избран резултат върху по този начин наречения растежен хормон (GH) може да забави процеса на стареене.

Нека да разберем за какво това е допустимо. GH е изключително деен в юношеството, той е този, който е виновен за положението на мускулите и тъканите, който въздейства върху метаболитните процеси. Намаляването на равнището му се отразява отрицателно на нашето тяло. Съществува мнение, че с възрастта намаляването на сексуалността при мъжете и дамите също е обвързвана с GH, само че няма доказателства за това, макар че е маркирано повишение на либидото след хормонална терапия.



Какво е това хормон на растежа?

Благодарение на GH всеки от нас съумява да порасне. Когато хормонът извърши главната си функционалност, пред него се появяват редица по-важни задания - подсилване на мускулите, поощряване на растежа на клетките и разграждането на мазнините, повишение на минерализацията на костите. Той взе участие в " градежа " и " демонтажа ".

Когато в тялото ни няма разстройства, GH взаимодейства с кортизола и адреналина, с цел да насърчи изгарянето на мазнините и построяването на мускули. Но когато не е задоволително в тялото или не работи вярно, тогава бързо напълняваме, губим сила и се усещаме нещастни.

Според резултатите от проучванията хората с естествени равнища на хормона на растежа имат постоянен прочувствен декор, водят деен полов живот и не страдат от обществена изолираност, за разлика от диагностицираните с недостиг на GH.



Симптоми за дефицит на GH

Основните признаци, показващи липса на този значим хормон в организма, са: наднорменото тегло, намаляването на мускулната маса, понижаване на костната компактност, непрекъснато възприятие на тревога, висока инсулинова устойчивост, която предизвика развиването на диабет вид 2, нараснали равнища на триглицериди, високо кръвно налягане (хипертония), фибромиалгия. Симптомите ясно демонстрират какъв брой отрицателно може да се отрази хормоналният недостиг върху живота ни.

Кога хормонът на растежа работи в наш ущърб и за какво производството му понижава?

Безспорен факт е, че с възрастта тялото създава по-малко хормон на растежа. Но когато равнището на GH понижава и човек остарява, се появяват нови благоприятни условия, по-специално можете умишлено да поддържате нужните хормонални равнища.

Освен това има редица други забавни обстоятелства: с възрастта, коремните мазнини имат по-голям резултат върху равнищата на GH. Количеството на хормона зависи от физическата интензивност. Намаляването на хормона се улеснява от непрекъснат стрес, който покачва равнището на кортизола. Човешкото тяло е настроено да се оправя с дребни натоварвания, „ впръскването “ на кортизол в организма е помогнало на нашите предшественици да намират излаз, когато са били нападани от мамути.

Чудесата се случват, когато двата хормона (на растежа и кортизола) работят дружно, тогава хората се усещат ужасно, будни са, енергични и бързо намират излаз от стресовите обстановки. Повишените равнища на кортизол в тялото демонстрират продължителен стрес и предизвикват безпорядък сред другите значими хормони, изключително с инсулина и GH.

Важно! При висок инсулин и необикновени равнища на хормона на растежа, кортизолът става непредсказуем, карайки тялото да съхранява мазнини и да изгаря мускули.

Проучванията демонстрират, че подрастващите девойки с наднормено тегло и ниски равнища на хормона на растежа натрупват мазнини основно в региона на корема и устойчивостта на организма към инсулин се покачва, което в бъдеще може да предизвика затлъстяване и развиване на захарен диабет. Оказва се следната обстановка - през нощта равнището на кортизола се покачва, а производството на хормон на растежа понижава.

Дори една безсънна нощ усилва вероятността от наддаване на тегло, инсулинова устойчивост и диабет. Нарушенията на съня, ниското наличие на GH, небалансираното хранене и високите равнища на кръвната захар 100% ще доведат до неразположение, нерешителност в себе си и заспалост.



5 метода да повишите равнищата си на GH

Има няколко метода за увеличение на количеството хормон на растежа след четиридесет години. Но на първо място би трябвало да преминете специфичен тест, който ще ви разреши да разберете дали хипофизната жлеза може да създава този хормон. Това не е просто проучване, по време на процедурата лекарят взема кръвни проби 5 пъти на всеки половин час, това би трябвало да се прави рано заран преди хранене и в положение на цялостна отмора (поне 10 часа преди проучването, тялото не би трябвало да се подлага на физическа интензивност, която може да повлияе на равнището на GR).

Ако знаете сигурно, че равнището на GH ви е ниско, не е належащо да вършиме теста, задоволително е да следвате следните рекомендации:

1.Минимизирайте приема на сладкиши. Прекомерната консумация на захар покачва равнищата на инсулин, предизвиква струпване на мазнини и намалява GH. При хора с наднормено тегло освобождението на растежен хормон се забавя, когато равнищата на инсулин са високи.

2.Включете в диетата си протеинови храни, здравословни мазнини, зеленчуци и неподсладени плодове, бобови растения, ядки. Почивайте повече.

3.Пълният и бездънен сън (поне осем часа) е значим за здравето, единствено в това положение тялото създава GH.

4. Избягвайте напрежението. Постоянният стрес се отразява отрицателно на действието на тялото - човек става раздразним, въздържан и жаден за сладко. Намерете способи да се отпуснете, като да вземем за пример да вършиме йога, да медитирате, да гледате обичаните си филми, да излизате на открито. Научете се да управлявате напрежението и не му позволявайте да ви управлява.

5. Спортувайте повече. Нивото на GH може взривно да се увеличи (средно с 50%) в процеса на интензивни тренировки. Те подтикват производството на мелатонин. Учените са потвърдили, че производството на 5 mg мелатонин всяка вечер е задоволително, с цел да се възстановява равнището на GH.

Ако решите да се погрижите за личното си здраве, коства си да се консултирате с ендокринолог и експерти от други области, с цел да откриете същинската причина за вашето положение.



Но даже и да решите да изпробвате горните способи сами, те ще са от изгода за тялото ви и ще подобрят качеството на живота ви.

econet
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР