Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да

...
Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да
Коментари Харесай

Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е участниците да поставят задачи на администрацията

Смисълът на Консултативните препоръки е участниците по продуктовата верига да слагат задания на администрацият и да търсим решения на проблемите.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по месото и яйцата, който се организира в Министерството на земеделието и храните. Той акцентира, че никоя асоциация не съществува и не действа сама за себе си.

" Всички сме в една агрохранителна верига, в тази ситуация по месото. Имат място и зърното, и фуражите, фермите, кланиците, преработвателите, селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата. Много ни е значимо в консултативните препоръки да вземат участие с изключение на изпълнителни шефове на асоциации, и производителите - хората, които действително са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата. Да търсим синергия и способи за коопериране, с цел да станем по-успешни на пазара. Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са използвани у нас, с цел да бъдем по-ефективни ", уточни още министър Вътев.

Председателят на Асоциацията за отглеждане на породата Ил дьо Франс в България доктор Егения Ачкаканова поздрави управлението на Министерство на земеделието и храните за самодейността за основаването на консултативни препоръки. Тя съобщи, че разговорът, който ще се реализира на тези препоръки, ще докара до позитивен резултат.

" Така ще има опция да се обърнем към положителните практики на европейските страни, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. За да имаме резултат, би трябвало да увеличим поголовието на всички типове и породи в България, с цел да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем най-малко отчасти равнищата преди години, когато изнасяхме както живи животни по този начин и модифицирана продукция ", акцентира доктор Ачкаканова.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства концепцията на министър Вътев за сформирането на консултативните препоръки и посоката за сливане на цялата хранителна верига.

" Идеологията е да се стигне от фермата до крайния консуматор. Приветстваме и концепцията за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и даването на по-качествена продукция на българския консуматор ", безапелационен е Божанков.

" В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и задачата на тези препоръки по този начин след една година може да имаме резултати на пазарни равнища, задоволеност и качествени индикатори, които и да усъвършенства здравословното положение на хората ", разяснява ръководителят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР