Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20 лева,

...
Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20 лева,
Коментари Харесай

Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата

Неплатена санкция от КАТ даже в размер на 20 лв., както и всевъзможен различен тип непогасени и подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности от 3 май могат да ни спънат да продадем парцела или колата си.

Борчовете към страната могат да ни попречат и да вземем ипотечен заем от банка.

От 3 май влизат в действие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, признати още при гласуването на бюджета за 2023 година

От тази дата нотариусите наложително ще ревизират в действително време по електронен път в Националната организация за приходите дали клиентите им – продавачи на парцели и коли, имат някакви непогасени обществени отговорности – налози, мита, осигуровки, санкции. Досега при такива покупко-продажби продавачите единствено подписваха декларация, че са изрядни и нямат такива борчове. Тази декларация обаче отпада и към този момент ще се прави инспекция. При съществуване на обществени отговорности, подлежащи на наложително събиране, нотариусът може да откаже да извърши договорката, защото в противоположен случай става взаимен дебитор с клиента си.

При покупко-продажбите с моторни транспортни средства нотариусът ще прави инспекция и в системата за продан на информация, поддържана от Министерството на финансите, дали за автомобила е заплатен локалният налог към общината. Ако съответната община не е осигурила автоматизирано подаване на тези данни към системата, тя ще би трябвало да издаде и завери документ дали налогът е заплатен.

Всички тези нови условия важат и при основаване на наследствени права, на залог и включване в капитала на сдружения на недвижими парцели. Проверките ще се вършат от съответните длъжностни лица.

Данъчно-осигурителен процесуален кодекс дава две благоприятни условия покупко-продажбите въпреки всичко да не се блокират при съществуване на отговорности. Първата е продажбите да се извършат, откакто длъжникът заплати борчовете си. Втората опция е длъжникът да заявява документално, че е склонен обществените му отговорности да се погасят от сумата, която ще получи при договорката, като купувачът я внесе в съответния бюджет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР