Състоянието на премиера Роберт Фицо все още е сериозно поради

...
Състоянието на премиера Роберт Фицо все още е сериозно поради
Коментари Харесай

Фицо е в съзнание, но състоянието му все още е сериозно заради усложнения

Състоянието на премиера Роберт Фицо към момента е съществено заради затруднения, свързани с пострадванията, заяви вицепремиерът и министър на защитата Роберт Калинак.

" В момента се подхващат по-нататъшни дейности, с цел да се усъвършенства положението му ", сподели той.

На брифинг Мириам Лапуникова, шефът на болничното заведение в Банска Бистрица, където бе откаран Фицо, съобщи, че той е нормализиран, само че ситуацията му остава съществено. По думите ѝ министър-председателят е бил в операционната пет часа.


Словашкият министър председател Роберт Фицо, който през вчерашния ден беше тежко ранен при опит за ликвидиране, пристигна в схващане след интервенция, траяла няколко часа, оповестиха локални медии, представени от ДПА.

Полицията в Словакия упрекна Юрай Цинтула (описван към момента публично като Юрай Ц.) в опит за преднамерено ликвидиране, стимулирано от възмездие. Ако бъде наказан, може да лежи 25 години в пандиза, отбелязва телевизия " Маркиза ".

Според друга медия той е бил и на среща на кабинета в Долна Крупа, североизточно от Братислава, в края на април, където взел участие в дребен митинг против държавното управление на Роберт Фицо. На него протестиращи скандирали лозунги като " Да живее Украйна ", " Предатели " и " Стига толкоз Фицо ".

Избраният за президент на Словакия Петер Пелегрини изиска от политическите партии да прекратят или понижат тона на акциите си преди идните европейски избори.

Това стана в взаимно изказване със Зузана Чапутова, настоящия държавен глава, която следва да му съобщи поста. " Трябва да успокоим обстановката в обществото ", изиска тя ден след покушението против премиера Роберт Фицо, последвано от обвинявания от властта към опозицията.

" Ако народът на Словакия се нуждае незабавно от нещо през днешния ден, то е най-малко базисен консенсус и единение сред политическите представители на Словакия ", съобщи Пелегрини, съдружник на Фицо, спечелил изборите.

Двамата демонстрираха консенсус, че считат офанзивата против Фицо за офанзива против демокрацията.

Кремъл осъди през днешния ден офанзивата против словашкия министър председател Роберт Фицо, който бе прострелян през вчерашния ден, и му пожела скорошно възобновяване, съобщи " Ройтерс ".

" Осъждаме по най-категоричне метод офанзивата. Смятаме я за изцяло неприемлива - това в действителност е огромна покруса. Надяваме се, че Фицо ще преодолее обстановката и че ще се възвърне допустимо най-скоро. Пожелаваме му бързо излекуване ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. " Известия ".

Докато се приготвяше за визитата си в Китай, съветският президент Владимир Путин направи необикновен ход, като изпрати депеша на словашкия президент Зузана Чапутова по отношение на нападението против Фицо, отбелязва " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Бях засегнат, когато научих за опита за ликвидиране на ръководителя на държавното управление на Словашката република Роберт Фицо. Не може да има опрощение за това чудовищно закононарушение. Роберт Фицо е самоуверен човек със лична позиция. Надявам се, че тези качества ще му оказват помощ да оцелее в тази сложна обстановка ", се споделя в телеграмата на Путин.

Ето какво е известно за покушението против Фицо:

- Атаката в централния град Хандлова, където се провеждало съвещание на кабинета, е била от упор, с пет изстрела.
- Информацията за положението на Фицо бе разнопосочна. На брифинг в болничното заведение в Банска Бистрица, където бе откаран, представители на кабинета споделиха, че положението му е сериозно. По-късно различен негов съдружник разгласи, че няма заплаха за живота му.
- Твърди се, че арестуваният за атентата е бил част от крайноляв писателски клуб и от екстремистка група, спряла активност през 2022 година - Видеоклип, популяризиран от словашки медии и профили в обществени мрежи, демонстрира по какъв начин той декларира, че не е склонен с политиката на държавното управление, само че някои организации го слагат под въпрос.
- Властите настояват, че претекстовете за нападението са политически, а концепцията се зародила след президентските избори, извоювани от съдружник на Фицо.
- Те също по този начин упрекнаха опозицията, че насаждала климат на ненавист към държавното управление и с това съдействала за покушението.
- Очаква се вътрешният министър Матуш Шутай-Ещок да изиска свикването на Държавния съвет за сигурност, укрепване на ограниченията за отбрана на длъжностни лица и представители на медиите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР