В рубриката ,,Хвърчащите хора“, която е част от предаването ,,На

...
В рубриката ,,Хвърчащите хора“, която е част от предаването ,,На
Коментари Харесай

Как една българска китара стигна до концерт на Мадона

В рубриката,,Хвърчащите хора “, която е част от предаването,,На кафе “ по NOVA, описаха историята на Теодора Димчева и единствената фабрика за струнни принадлежности в България.

,,Казвам се Теодора Димчева и мисля, че съм родена под щастлива звезда. Семейството ми има единствената фабрика за изработка на китари и струнни музикални принадлежности в България и една от дребното такива в Европа. Минах през американската войска, корпоративната стълба, пропътувах света, с цел да схвана, че пътят на сърцето е един. Моето ме върна в Казанлък, с цел да се посветя на фамилния бизнес “ , споделя тя.
                             

,,Радвам се, че мога да работя за запазването на един остарял поминък. В множеството огромни заводи роботите от дълго време са заменили хората. Произвеждат бързо, само че душата на инструмента липсва. При нас всяка китара има собствен личен дух и носи със себе си нещо неповторимо от хората, които са я докосвали, до момента в който я вършат. Вярвам и се надявам, че инструментите ни ще топлят още доста сърца “ , добавя Теодора.

С китара, създадена от тях, са свирили на концерт на Мадона. ,,В нашата фабрика ние сме извънредно горди, че в действителност тази година честваме 100 години от основаването. Създадена е през 1924 година от Димитър Георгиев, който е бил млад и разпален, очевидно доста кадърен човек. Той е правил първоначално оръжия “ , споделя още Димчева.
                             

След Първата международна война Димитър взема решение, че повече не желае да се занимава с оръжия и се трансферира към музикалните принадлежности.

,,Моето семейство има,,Кремона “ от към 20 години. Преди това е имала доста друга орис. Част от фамилията ми се реалокира в щатите, в това число и аз. И около това също се опитахме да дистрибутираме инструментите, да разрастваме пазара и да демонстрираме инструментите и там. Моят братовчед Николай, на времето, преди по-малко от 20 години, стартира безусловно от багажника на колата си, от врата на врата да демонстрира принадлежности на разнообразни музикални магазини. И там той се свърза с доста и най-различни музиканти “ , добавя Теодора.
                             

Тя споделя, че един от хората, на които братовчед ѝ попада, е съветски бежанец в щатите, който е извънредно добър музикант и свири на 7-струнна китара. Няколко от китарите, на които той свири, в действителност са направени от фамилията ѝ за него. Той е поканен от Мадона да отиде на тур с нея.

Пълната история от рубриката,,Хвърчащите хора “ в,,На кафе “ по NOVA, вижте във видеото нагоре!

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР