Служители от горските стопанства започват извънредни срещи с ловците в

...
Служители от горските стопанства започват извънредни срещи с ловците в
Коментари Харесай

Отстреляни са 1 000 диви прасета, горските търсят укрити случаи на болни диви животни

Служители от горските стопанства стартират изключителни срещи с ловците в Шуменско, откакто породиха подозрения, че не се оповестява за умрели диви свине. Това реши регионалната епизоотична комисия, която регистрира, че няма нови случаи на африканска чума в района.
Инфектираните зони на територията на общините Венец, Върбица и Смядово са под контрол. Продължават да се правят обходи и претърсвания на регионите, като досега няма открити трупове на умрели диви свине, съообщи БГНЕС.

“Дочувам клюки, че има умрели свине, само че не знам заради каква причина не се рапортуват. Може би заради обстоятелството, че се не разрешават за лов избрани зони”, съобщи инж. Севен Башлъ от Държавно горско стопанство (ДГС) „ Паламара “.

Преди седмица бе обявено, че ловците употребяват нерегламентирани препарати и способи, с цел да ревизират за съществуване на африканска чума. Към момента няма регистрирани позитивни проби за заболяването по свинете във ферми на територията на Шуменска област.

“За миналия интервал сме взели 97 двойни проби за вирусология и серология или общо 194 проби. Резултатите са отрицателни”, заяви доктор Едмон Маринов от ОДБХ-Шумен.

През миналите четири седмици от началото на ловния сезон са отстреляни към 1 000 свине в Шуменска и Търговищка област. Сред тях също няма нови случаи на позитивни проби за африканска чума.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР