Ще ви дам още една новина, фискалната година в САЩ

...
Ще ви дам още една новина, фискалната година в САЩ
Коментари Харесай

България вече диша прахта на Румъния за американските визи

„ Ще ви дам още една вест, фискалната година в Съединени американски щати завършва през септември. Твърдо съм уверен, че най-късно през октомври няма да имаме визи със Съединени американски щати. Вярно е, че се нуждаем от спомагателна готовност от румънска страна, с цел да подновим визите, на които им остава къс интервал до приключване “, сподели министър председателят Чолаку по Antena 3, представен от News.ro. Той посочи, че Полша също е съумяла по подобен метод. Имаме потребност от готовност на румънците и да разберем, че в този момент е историческият миг, от който да се възползваме “, акцентира министър председателят.

В Европейския съюз единствено жителите на България и Румъния и Кипър не престават да се редят за американски визи. Брюксел от дълго време упорства за взаимност към европейските жители, тъй като всички страни от Европейски Съюз одобряват американци безвизово. Но администрацията в Съединени американски щати упорства, че последните три страни още не покриват критерия за намаляване под 3% на отводите на молби за визи. За България този % се движи в границите на 9-10 %.

Двама американски сенатори внесоха законопроект в поддръжка на включването на Румъния в програмата за безвизово пътешестване в Съединени американски щати за период до 90 дни. Това стана ясно още през март м.г. от известие на румънското посолство в Съединени американски щати.

Инициативата бе на Ричард Дърбин, номер две в управлението на демократите в Сената, и Джийн Шахин, ръководител на подкомисията за Европа в Комисията по външни връзки на Сената. Законодателната самодейност идва директно след визитата на двамата сенатори в Румъния предишния месец. За да бъде отстранен визовият режим със Съединени американски щати, би трябвало отводите на визи за жители от избрана страна да не надвишават 3%, до момента в който предходната година отводите за румънски жители са били 17% от всички молби, които са подали.

България е от последните страни в Европейски Съюз дружно с Румъния, Хърватия и Кипър, чиито жители нямат право на безвизово пътешестване в Съединени американски щати. Букурещ и София споделят идентични упоритости за влизане в Шенгенската зона на Европейски Съюз, където официално няма вътрешни граници. При визитата си през вчерашния ден в България румънският президент Клаус Йоханис изрази дружно с домакина си Румен Радев предпочитание за взаимни дейности за превъзмогване на пречките за влизане в Шенген. За разлика от България обаче Румъния си обезпечи към този момент поддръжка от Нидерландия, до момента в който общо затруднение и за двете страни остава съпротивата на Австрия.

" Инициативата на американските сенатори демонстрира поддръжката и доверието, с което се употребява Румъния като стратегически сътрудник и съдружник в Черноморския район ”, съобщи румънският дипломат в Съединени американски щати Андрей Мурару.

“Съединените щати твърдо поддържат влизането на Румъния в програмата за унищожаване на визите ”, съобщи във вторник Дерек Хоган, чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия разговор Румъния-САЩ.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР