Служители на Комисията за защита на конкуренцията извършват проверки в

...
Служители на Комисията за защита на конкуренцията извършват проверки в
Коментари Харесай

Антимонополната комисия претърсва офиси на търговци на тонери по сигнал на МФ

Служители на Комисията за защита на конкуренцията правят инспекции в офиси на водещи търговци на тонери и други консумативи за евентуално наговорени цени и картелно споразумение във връзка присъединяване в поръчка на държавната администрация. Сигналът е подаден от ведомството на Асен Василев, което е заподозряло признаци на споразумение при проведена от него социална поръчка с предмет: “Доставка на тонери и други консумативи за щемпел за копирни и печатащи устройства”.

Антимонополната комисия е иницийрала претърсванията в четвъртък във връзка нейно авансово изследване “за съществуване на знаци за манипулиране на процедури за възлагане на публични поръчки”. Въз основа на това авансово изследване комисията счита, че са налице основателни подозрения за съществуване на картел сред участниците.

Какво се иззема от офисите?

Проверките на място в офисите се правят от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, след получено правосъдно позволение от Административен съд – София област.

От офисите на сдруженията ще бъдат конфискувани копия от документи, съхранявани на книжен притежател, както и цифрови копия от документи и преписка, съхранявани на електронен притежател.

Предстоящият обстоен разбор на събраните документи ще покаже дали са налице задоволително доказателства за предявяване на изказвания за осъществено нарушаване на участниците в процедурите за доставка на тонери и консумативи за щемпел.

Кой се ревизира?

Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане за вероятно нарушаване против Кооперация “Панда”, “Роел – 98” ООД, “Ронос” ООД, “Лирекс БГ” ООД, “АТС България” ООД и “Плесио Компютърс” ЕАД , се показва на уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията.

Какви са глобите?

Законът за защита на конкуренцията планува при открит картел комисията да постанова имуществена глоба в размер до 10 на 100 от общия оборот за миналата финансова година на дружество.

Предприятията имат правото на отбрана посредством достъп до събраните материали и доказателства от Комисия за защита на конкуренцията, право да показват възраженията си и право да бъдат изслушани в Комисия за защита на конкуренцията, ако заявят това. След приключването на процесуалните дейности по преписката, Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе с дефинитивно решение по производството.

Ако някоя от компаниите непринудено признае пред Комисия за защита на конкуренцията, че е взела участие в евентуално картелното споразумение и изобличи и останалите компании в него, законът разрешава да бъде освободи от имуществена глоба. Тази компания би трябвало и да даде доказателства на Комисия за защита на конкуренцията.

На второто и идващите по ред предприятия Комисия за защита на конкуренцията може да понижи имуществената глоба, в случай че дават доказателство, което има значително значение за доказване на нарушаването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР