Служебното правителство на Гълъб Донев е все по-близо до въвеждане

...
Служебното правителство на Гълъб Донев е все по-близо до въвеждане
Коментари Харесай

Въвеждат таван за цените на парно и газ, ще плащаме по две т...

Служебното държавно управление на Гълъб Донев е все по-близо до въвеждане на две цени на тока за бита. За това се приказва от месеци, само че мярката към този момент е обсъждана публично на съвещание на Кризисния щаб предходната седмица и то с конкретика.

Евтино ще заплащат хората, чиято месечна консумация на ток не надвишава 250-300 киловатчаса. Останалите, които минават над тази граница, обаче няма да отиват на свободния пазар, където е доста скъпо, а по-скоро ще заплащат до 250 лева за мегаватчас, какъвто таван има за бизнеса. Това, дружно с Данък добавена стойност и другите такси, прави към 50 ст. на киловатчас, като междинната цена в този момент денем за семействата е към 25 ст., пресмятат специалисти. Или -

нарастването ще е двойно.  

Важно конкретизиране е, че обсъжданият предел от 250-300 киловатчаса на ниска цена ток ще важи за семейства, които не се отопляват на ток, а с различен източник - парно, дърва, пелети или въглища.

Според специалисти от Агенцията за стабилно енергийно развиване 250 киловатчаса ще покрият потреблението на ток за компютър, тв приемник, ледник и крушки. Ако се добави и бойлер с мощ 3 киловата, при работа от час и половина дневно, това прави 135 киловатчаса на месец.

Семействата, които се отопляват с ток, пък употребяват към 11 000-12 000 киловатчаса на година, което прави към 1000 на месец. Така

при по-заможните ще бъдат обезщетени с евтина цена единствено 25% от потреблението.

Според Кризисния щаб обаче ясно би трябвало да се разграничат хората, които едвам свързват двата края с битовите си сметки, и тези, които копаят биткойни от домашния компютър и заплащат за това на ниската цена като битови консуматори, или други, които отопляват басейни и сауни още веднъж на тънки цени.

На съвещанието на Кризисния щаб е набелязан и различен пакет от ограничения, които да подкрепят семействата на газ и парно. Обмисля се цената на парното и газа за битовите консуматори да се изравни, с цел да не са принудени хората да сменят типа на отоплението измежду зима. Те ще заплащат по 100 лв. на мегаватчас, а разликата над това ще се покрива от  фонд “Сигурност на електроенергийната система ".

Парите обаче непосредствено ще отиват в “Булгаргаз ”, а не в топлофикациите. Цената на газа за този месец за битовите клиенти е към 260 лева, което значи, че там
компенсацията ще е 160 лева
" В никакъв случай няма да се допусне да има ощетени домакинства или такива, на които ще им се наложи да заплащат повече от досегашните си разноски - безапелационен бе вицепремиерът Христо Алексиев. - Дори да има минимален риск от ценови удар за семействата, ограниченията няма да се одобряват ", уточни той.

Щабът и държавното управление работят по специфичен закон против високите енергийни цени. За момента обаче той даже не е пуснат за публично разискване, като бизнес организациите са си дали период до на следващия ден да предложат и свои ограничения.

В черновата на проектозакона е записано, че освен държавната енергетика, само че и частните производители и търговци ще вършат целеви вноски от всяка договорка с ток във фонд “Сигурност на електроенергийната система ”. Размерът на вноската е разликата сред приходите по пазарната цена, понижена с цялостната индустриална себестойност. В нея се включва 10% норма на възвръщаемост на капитала.
Ще се таксуват и производители,
които имат контракти за награди - това са централите, ползващи вятър, слънце и вода, и топлофикациите, както и тези с контракти на преференциални цени. Вноската е разликата сред сумата от договорката на пазара и преференциалната цена по контракта за изкупуване на тока. Целевите вноски се дължат за покупко-продажби за вътрешния пазар и за експорт.

При обезщетения за небитовите консуматори се планува да бъдат подпомагани в по-висока степен тези, които влагат в енергийна успеваемост или във възобновими източници, както и тези, които намерят метод да понижат потреблението си с 5 на 100 във върховите часове.

Вицепремиерът Христо Алексиев сподели още, че желаят да се смъкна таванът от 250 лева с 10%, а зелените и икономичните компании да се подтикват.

Компаниите в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването пък са задължени
да заплащат краткотрайно солидарна вноска за генерирани свръхпечалби.
Ставката е 33%.

От работодателските организации обявиха, че от година и половина упорстват за облагане на свръхпечалбите на всички производители, а освен на тези от държавната енергетика. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче съобщи, че бизнесът е изрично срещу тестванията за повече обезщетения за вложения във ВЕИ и енергийна успеваемост. Как ще се измерят тези инвестиции при 633 000 компании, попита риторично той. Според него обезщетенията би трябвало да са за всички компании. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР