Американският технологичен гигант Амазон (Amazon) си върна първото място като

...
Американският технологичен гигант Амазон (Amazon) си върна първото място като
Коментари Харесай

Амазон измести Епъл от върха на най-скъпите световни бра...

Американският софтуерен колос " Амазон " (Amazon) си върна първото място като най-ценна марка в света макар спада на пазарната капитализация на компанията с 15 на 100 през 2022 година до 299,3 милиарда щатски $. Това се показва в най-новия отчет на консултантската компания " Бранд Файненс " (Brand Finance), класиращ по пазарна капитализация 500-те най-големи компании в света, написа.

" Амазон " е изгубил над 50 милиарда щатски $ предходната година, като рейтингът й е намалял от AAA+ на AAA. Проучването е открило, че удовлетвореността на клиентите от обслужването им от " Амазон " е спаднала, до момента в който времето за доставки се е удължило, и в резултат - потребителите са по-малко склонни да предлагат услугите на компанията, съобщи Българска телеграфна агенция.

С преустановяване на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от КОВИД-19, хората се завръщат към извършването на покупки " онлайн ", което понижава търсенето на онлайн търговците.

Друга американска корпорация - софтуерната " Епъл " (Apple), се подрежда на втора позиция като най-ценна марка в света. " Епъл " е оценена на 297,5 милиарда $, което е намаляване с 16 на 100 по отношение на година по-рано. По-ниската капитализация на компанията е обвързвана със спад в плануваните доходи, защото се чака нарушените вериги за доставки на артикули и затегнатият пазар на труда да лимитират предлагането на хардуерните артикули на марката.

Трети американски колос - " Google " (Google) - зае третото място, с капитализация в размер на 281 милиарда $.

" Технологичните марки по света са изгубили забележителна част от цената си в отговор на изменящите се модели на търсене. Инфлацията засегна фирмите в доста браншове, само че защото навиците на потребителите отчасти се връщат към моделите отпреди пандемията, търсенето на услуги на софтуерните марки в огромна степен бе наранено ", разяснява данните Дейвид Хей, ръководител и основен изпълнителен шеф на " Бранд Файненс ".

Нарушените вериги на доставки, дефицитът на работна ръка и затрудненото финансиране оказаха своето влияние върху фирмите, добави той.

В класацията намират място 48 софтуерни марки, с две по-малко миналогодишното издание, откакто отпаднаха " Снапчат " (Snapchat) и " Туитър " (Twitter).

Други софтуерни компании, които са изгубили от цената си, са " Самсунг " (Samsung Group) (-7 на 100 до 99,7 милиарда долара), " Алибаба " (Alibaba.com) (-56 на 100 до 10 милиарда долара), " Facebook " (Facebook) (-42 на 100 до 59 милиарда долара) и " УиЧат " (WeChat) (-19 на 100 до 50,2 милиарда долара).

От друга страна " Инстаграм " (Instagram) (+42 на 100 до 47,4 милиарда долара) и " ЛинктИн " (LinkedIn) (+49 на 100 до 15,5 милиарда долара) са нараснали пазарната си капитализация.

Производителите на електрически коли " Тесла " (Tesla) (+44 на 100 до 66,2 милиарда долара) и китайската БИД (BYD) (+57 на 100 до 10,1 милиарда долара) доста са повишили цената си, съгласно създателите на класацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР