В руенското село Билка е истински празник, гостоприемните домакини посрещат

...
В руенското село Билка е истински празник, гостоприемните домакини посрещат
Коментари Харесай

Тази неделя на Коджа кая ще е епично!

В руенското село Билка е същински празник, гостоприемните домакини посрещат спортисти от България и чужбина

Смел ли си задоволително? А можеш ли да финишираш преди слънцето да залезе? Това са въпроси, които всеки бегач си задава преди да се запише на най-предизвикателния ултрамаратон у нас, който се организира не къде да е, а в китното руенско село Билка. Коджа кая е първото самостоятелно съревнование в България и е съществено тестване освен за дилетантите, само че и за най-хубавите в този спорт. 

Въпреки сложните трасета обаче и тази година близо 800 души взеха решение да се провокират. Сред тях – най-хубавите от най-хубавите! 

Шестото идние на Коджа кая ултра е в границите на два дни (27 и 28 април). Днес и на следващия ден в село Билка още веднъж ще е същински празник. Спортистите ще мерят сили в четири дистанции – 14 км, 30 км, 42 км, 75 км. Помислено е и за тези, които желаят да станат част от атмосферата на Коджа кая ултра, само че не са задоволително готови. Организирани са съпътстващи събития -  скоростно нанагорнище на едноименния връх, висок 597 м, с който се дава формален старт на събитието през днешния ден от 14 ч., както и поход за феновете на туризма. Има и детско тичане.

 



Кулминацията ще бъде на следващия ден, когато започва същинския ултрамаратон. В 14-километровото скай трасе, което е с денивелация 1000 метра и отличаващо се с техничен и скалист терен, както и със стръмни спускания и изкачвания, ще мерят сили над 300 бегачи. Прави усещане, че спортистите от международна големина у нас ще се състезават в 30 и 75-километровата отдалеченост, която е черешката на тортата. В огромното трасе ще надпреварват Пирин Галов, Росен Русев, Даниел Иванов, Красимир Димитров, ще има и няколко представители на област Бургас. В 30-километровото трасе ще забележим Кирил Николов-Дизела, Иво Андреев, Гено Увардов, Иван Гочев и други Тази година има рекорден брой участници при дамите в 75-километровата отдалеченост, измежду тях са Бела Дулева, Мария Цочева, Ваня Димитрова, Милена Добрева, Мая Танева и др. 

„ Коджа кая “ е първата изцяло самостоятелна ултра в България – без никакви подкрепителни пунктове. Заради това, че надпреварата се организира в ниската част на Стара планина, то бе подценявано в първите години. Релефът на Източния Балкан обаче е изключитено забавен, с цел да изпита опциите на всеки. Именно поради това ултрамаратонът всяка година притегля от ден на ден участници. Не всеки обаче е в положение да го приключи.

Надпреварата подкрепя за популяризирането на региона. Благодарение на събитието стотици бегачи всяка година в края на април и началото на май изпълват руенското село Билка и околните обитаеми места в региона. Покрай надпреварата маршрутът на Трите каи (Коджа, Орта и Уч каи) стана извънредно прочут и притегля туристи когато и да е на годината. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР