Служебният кабинет подготви и ще внесем тази седмица комплексни законови

...
Служебният кабинет подготви и ще внесем тази седмица комплексни законови
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще предложи на НС да прибира свръхпечалбите и на Лукойл

Служебният кабинет приготви и ще внесем тази седмица сложни законови ограничения за трайно намаляване на цените на горивата. Те ще включват и изземане от страната на свръхпечалбите и на " Лукойл ".

Това съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов пред БНР.

В събота Бойко Борисов разгласи, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в понеделник в Народното събрание закон, с който да се разреши понижаване цената на горивата.  " Дори от " Промяната " ще гласоподават, тъй като ние сме измислили по какъв начин " Лукойл " да върне по лев до остарялата цена. Като се махнаха Кирил и Асен, тя падна с 40 ст., само че в този момент другите 60 стотинки със закон ", изясни още Борисов.

" Служебното държавно управление към този момент приготви сложни законови ограничения, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат импортирани в Народното събрание. Те ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи обезщетения, или самите цени да стартират да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите освен на производителите на електричество, само че и на горива. Това касае и " Лукойл ", добави Николов.

Той дефинира концепцията на ГЕРБ за законопроект за понижаване на цената на бензина, като я дефинира за неработеща във връзка с българския бюджет.

" Запознати сме с тази концепция. Тя би донесла по-скоро доходи за европейския бюджет, тъй като употребява принадлежности, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го поддържат ", уточни Никола Стоянов.

Стоянов разяснява мнението на работодателските организации, че прагът, над който са свръхпечалбите на енергийните сдружения, е прекомерно висок: " Разбирам работодателските организации, само че всичките облаги на държавните енергийни сдружения отиват в бюджета по този начин или другояче ".

По думите му еднопосочната позиция на служебното държавно управление е обезщетенията за тока за бизнеса да продължат до 2023 година: " Ситуацията е много изчистена по какъв начин да се работи. Като министър на стопанската система държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто по този начин да им оказваме помощ, задачата е стопанската система да пораства и да дава работни места ".

Министърът на стопанската система разяснява, че отстъпката от 25 ст. за литър гориво бюджетът на мярката се изчерпва, само че зависи от Народното тя да бъде удължена.

Стоянов е безапелационен че българската стопанска система се движи доста устойчиво, като имаме над 10% растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж и на износа, и на вноса.

" Това е камъкът, върху който България може да стъпи, с цел да се изтегли напред в рецесията. Няма вълна от банкрути, цените на енергийните запаси са овладени, а съгласно него инфлацията към този момент ще върви надолу. Наблюдава се обаче повишаване при питателните артикули, което е притеснително ", посочи министърът.

Според него се следи вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше: " Лошите упования се реалокират във времето. Тази година не се състояха, вероятно се чака да са през идната година ".

Никола Стоянов уточни, че чака инфлацията след септември към този момент да върви надолу и акцентира, че цените на енергийните запаси в България са овладени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР