Словесна война между членовете на македоно-българската комисия по исторически въпроси.

...
Словесна война между членовете на македоно-българската комисия по исторически въпроси.
Коментари Харесай

РС Македония отказа да преговаря за статута на Охридската архиепископия

Словесна война сред членовете на македоно-българската комисия по исторически въпроси. След днешните обвинявания на историка Кайчев в българска телевизия, че македонският екип е подложен на напън и че в последния миг са се отдръпнали от тематиката за Охридската архиепископия, македонската страна пред скопската ТВ 24 разгласи, че няма договаряния по този въпрос, осведоми " Фокус ". 

Македонските членове на комисията считат, че " българите употребяват неистини като част от политическа борба “.

" Самото предаване, в което публицисти и посетители приказват в един глас и се оплакват от Македония, като че ли отхвърля идентичността на различен народ, има по-скоро за цел да разяснява политическите връзки сред Македония и нашата съседка от Изток, за основаване на неправилен облик в българското общество и амнистиране на българските ревизионистически и шовинистки изявления във връзка с македонския език и история, с които този, който се държи враждебно, се показва за жертва и по този метод всички участници в шоуто нарушават връзките сред двете страни и двата народа. Що се отнася до изказванията, свързани с работата на Комисията, те се основават на погрешна информация и неистини, оповестени в нашите медии и които са част от вътрешнополитическата битка и най-много на изборно пояснение на източниците. Именно изказванието на сътрудника Кайчев, което се базира на изворите, в действителност е негова селективна интерпретация през модерна българска национална позиция, а не еднозначността на изворите “, споделят от македонската историческа комисия.

Кайчев съобщи по-рано от София, че историческите извори за основаването на Охридската архиепископия като Архиепископия на България са безапелационни.

" Те са подложени на доста сериозен напън и тъкмо преди края на срещата имаше стихия от медийни реакции в Скопие, които нападнаха Комисията и наличието на учебниците за Охридската архиепископия, изказвания на епископи, митрополити, църквата в Северна Македония тези, които са назначени още от времето на комунистическа Югославия с най-обидните квалификации както за България, по този начин и за самата Комисия “, заявиа Наум Кайчев, член на Комисията по историческите въпроси от България.

Македоно-българската историческа комисия въобще не разисква установяване на статута на МПЦ-ОА - той е годен единствено когато комисията има консенсус, съобщи министър председателят на районен съд Македония.

" Българската страна прави изказвания за себе си. Валидно е, когато всички членове на Съвместната комисия имат консенсусна позиция по всеки въпрос. Всичко останало са изказвания, които нямат никакво въздействие върху крайния резултат “, съобщи Димитър Ковачевски.

Двудневната полемика на комисията в Скопие за учебниците за 7 клас и по какъв начин да се показа Охридската архиепископия приключи без съглашение. Българският съпредседател Ангел Димитров упрекна македонския екип, че е размислил в последния миг. Драги Георгиев отвърна на удара и сподели, че не приема реториката на българския си сътрудник.

На въпрос на българския екип от ТВ 24 дали българското отказване на македонската еднаквост в комисията е спънка за работата на комисията, Димитров изрично отговори, че това не е тематика на диалог.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР