Следи от шпионския софтуер Пегас“ са открити в телефона на

...
Следи от шпионския софтуер Пегас“ са открити в телефона на
Коментари Харесай

След шпионския скандал в ЕП, Елена Йончева зове: Трябват инвестиции и политическа воля за защита от подслушване

Следи от шпионския програмен продукт „ Пегас “ са открити в телефона на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. Това заяви самата тя в изявление пред БНР.

Тя е схванала преди 3 дни, във вторник, при инспекция на IT системите в Екологичен потенциал. Следи от този злотворен програмен продукт, който шпионира са открити и на телефоните други евродепутати и чиновници в Екологичен потенциал.

„ Необходими са съответни вложения, политическа воля, отбрана от подслушване, както и ясни гаранции от тези, които оферират сходни  инструменти – софтуери, че ще бъдат употребявани единствено за националната сигурност на съответните страни. А до момента такива гаранции няма “, сподели Йончева в предаването „ РадиоТочка “.

„ Очаквам службите на Екологичен потенциал да дадат съответна информация. Моите позиции като журналисти  и евродепутат са обществени. Темата за Пегас е настояща в европейските институциите. Важно е да се откри надзор и да се затворят повече малки врати за потребление на сходни софтуери “, предложи Елена Йончева.

Тя изясни, че Пегас е програмен продукт, който е и създаден  в Израел и може да се конфигурира неусетно в мобилни телефони със системите „ Андроид “.

„ Преди няколко дни направих рутинна инспекция на своя телефон  в IT службата на Екологичен потенциал и техниците ме осведомиха, че на 30 октомври е имало тежка офанзива. И аз чакам разбор на съответната работа, дали тази офанзива е била сполучлива и с какъв шпионски програмен продукт е употребен “, описа евродепутатът.

И разяснява: „ Въобще подслушванията на политици и публицисти, хора от бизнеса, за жалост, към този момент не са изненада за никого и сякаш свикнахме, че терминът персонален диалог не съществува и даже когато не е единствено по телефона, а и когато беседваме през онлайн платформи “.

За гласуването за геномни технологии, за разхлабване на режима в Европа, Йончева сподели, че е гласувала „ срещу “.

Става дума за бизнес ползи. Този правилник беше гласуван на предходната сесия в Страсбург. За страдание мина този правилник, показа евродепутатът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР