След завръщането си в пленарната зала, депутатите отново не успяха

...
След завръщането си в пленарната зала, депутатите отново не успяха
Коментари Харесай

Провал: Отново не избраха председател на парламента

След завръщането си в пленарната зала, депутатите още веднъж не съумяха да изберат нов ръководител на 48-ото Народно заседание. Това стана ясно преди минути.

Вежди Рашидов разгласи нова процедура, в която ГЕРБ-СДС още веднъж показаха Росен Желязков като претендент за председателския пост. " Това евентуално ще бъде финален опит за търсене на ръководител на 48-ото Народно заседание ", съобщи Десислава Атанасова. От " Продължаваме промяната " оповестиха, че няма да повдигнат собствен претендент.

Останалите номинации за началник на 48-ото Народно заседание бяха Петър Петров от " Възраждане ", Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

Гласуването още веднъж не докара до избор на ръководител, даже след извършен балотаж сред Йордан Цонев и Росен Желязков. Така депутатите излязоха в едночасова отмора, през която още веднъж следват сондажи и договаряния.

При първото гласоподаване " за " Йордан Цонев гласоподаваха 99 депутати, " срещу " - 96, " въздържали се " - 43. 

Кристиан Вигенин беше подсилен от 30 депутати, " срещу " бяха 46, а гласоподаваха " въздържал се " 162.

" За " претендента на " Възраждане " Петър Петров гласоподаваха 27 народни представители, " срещу " - 97, " въздържали се " - 114. 

Кандидатурата на Росен Желязков беше подкрепена от 102-ма депутати, " срещу " бяха 97, " въздържали се " - 39.

Вчера при първата процедура за избор номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („ Българска социалистическа партия за България “) и Петър Петров („ Възраждане “). Нито един от тях не съумя да събере нужното съгласно разпоредбите болшинство, с цел да бъде определен ръководител от първия път. При балотаж сред Желязков и Минчев също не се стигна до резултат.

Последва спиране, в което депутатите да уточнят процедурата. След обновяване на съвещанието още веднъж се одобриха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на ръководител, в която беше препоръчана и пета кандидатура - на Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

И при втората процедура не беше определен нито един от петимата претенденти за ръководител на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) още веднъж отидоха на балотаж, само че до избор на ръководител по този начин и не се стигна.

От " Демократична България " предложиха да се реализира единодушие за ротация сред номинациите на двете най-големи политически сили. ГЕРБ поддържаха предлагането, отправено от Христо Иванов, като обявиха, че са подготвени на взаимни отстъпки. От „ Продължаваме Промяната “, обаче, изрично отхвърлиха и обявиха, че това би било неефективно. Дори показаха, че отдръпват кандидатурата на Никола Минчев за ръководител на Народното събрание. „ Ние ще бъдем градивна съпротива. Няма да подкрепим ГЕРБ, само че няма да пречим с в допълнение утежняване на този основен миг за България “, сподели съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР