След завършване на средно образование, на младите хора в Сърбия

...
След завършване на средно образование, на младите хора в Сърбия
Коментари Харесай

Младите хора в Сърбия трудно намират работа

След довеждане докрай на приблизително обучение, на младежите в Сърбия са нужни към две години, с цел да стартират да работят. Голяма част от тях поставят недеклариран труд или работят на краткосрочни контракти.

Данни от Националната работа по претовареност демонстрират, че 1 8% от общия брой на безработните в Сърбия са младежи на възраст под 30 години .

Данни на Евростат сочат, че всеки пети младеж в Сърбия принадлежи към категорията " NEET ", т.е. в развой на образование, безработен на трудовия пазар и неподлежащ на професионално образование . Този % в страните от Европейския съюз е съвсем двойно по-нисък – 12%.

Според сръбския социолог Милош Перович, " 50% от работещите са заети в ексцентрични форми на претовареност. Това значи, че могат да изгубят работата си когато и да е ".

Много от младите сърби виждат бъдещето си в чужбина. Те работят там незаконно, а забележителен брой от тях са на срочни контракти. Годишно в чужбина отпътуват към 50 000 души, най-вече под 30-годишна възраст. 

Адриана Вараджич от Сивац скоро ще приключи магистратура по инженерен мениджмънт, след което за първи път ще отиде на пазара на труда.

" Не се опасявам, тъй като имам вяра, че всяка компания търси виновни хора, които да се отдават оптимално на работата си. Моята цел е времето, прекарано на работа, да е дейно и да дам най-хубавото от себе си " , разяснява Адриана.

Младежката организация на Сърбия " Ъмбрела " твърди, че младежите се сблъскват с редица проблеми при търсенето на първата си работа.

" Състоянието на пазара на труда буди паника. Отнема към две години на човек, напуснал просветителната система, да си откри първата работа " , съобщи Милица Борянич, член на Младежката организация на Сърбия " Ъмбрела ".

Тя добави, че " в случай че младите печелят задоволително, нямат подобаващи условия на работното си място, за съжалени, те ще решат да изоставен Сърбия. Според някои от нашите проучвания, към 50% от младежите възнамеряват или обмислят да изоставен страната ".

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР