След референдума в Турция от 16 април и разширяването на

...
След референдума в Турция от 16 април и разширяването на
Коментари Харесай

Мехмед Юмер: Ердоган моделира цяло поколение по свой образ и подобие

След референдума в Турция от 16 април и разширението на президентските компетенции, в южната ни съседка тече тиха гражданска война – на Реджеп Ердоган му би трябвало едно потомство, образувано по негов облик и сходство, като то ще бъде радикализирано. Това разяснява в студиото на „ Тази сутрин” журналистът Мехмед Юмер.

„ На модерна Турция под управлението на Ердоган й е нужна нова идеология, само че тази нова идеология не може да бъде подхранвана със градеж на автомагистрали (…) Всички послания на Ердоган от Гези през 2013 година (мащабните антиправителствени митинги, почнали като неодобрение против унищожаването на парк – б.р.) не работят и той се нуждае от по-солидна подплата на политическия ислям”, уточни той.

Юмер отхвърли да разяснява скандалното изявление на зам.-главния мюфтия Джелал Фаик в обществените мрежи, който осъди пуча от 2016 година от името на „ турския народ в България” и се изрече в поддръжка на „ нашето правителство”, визирайки това в Анкара. Журналистът означи, че Главното мюфтийство не е излязло с публична позиция за годишнината и това може да е самостоятелна самодейност на зам.-главния мюфтия.

Според него България не би трябвало да прибързва в оценките си, а да се придържа към позициите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, където се намира основният обвинен за опита за прелом от 2016 година – Фетхуллах Гюлен. Юмер означи, че експертни отчети са потвърдили, че е дребна вероятността пучът да е бил проведен от духовника.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР