След продължила над 5 часа зрелищна акция екоактивисти алпинисти от

...
След продължила над 5 часа зрелищна акция екоактивисти алпинисти от
Коментари Харесай

CRIME с бяла боя върху кулата на ТЕЦ „Марица 3

След траяла над 5 часа зрелищна акция екоактивисти алпинисти от „ Грийнпийс “ изписаха с бяла багра върху охладителната кула на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград CRIME (от англ. „ престъпност “). От организацията упорстват Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ да прекрати работа, а разрешителното й да бъде отнето, защото не е в положение да отговори на актуалните правила за качество на въздуха.

След като екоактивистите слязоха от кулата те бяха отведени с полицейски патрул, като се допуска, че в локалното ръководство на полицията ще им бъдат снети пояснения и откакто подпишат сигнален протокол ще бъдат пуснати.



Тази заран стана ясно, че екоактивистите са се качили през нощта на една от охладителните кули на ТЕЦ-а, висока над 50 метра, с цел да проведат акцията си за чист въздух и околна среда.

Зрелищната самодейност, в която участниците са от 8 страни, цели да притегли вниманието на обществеността върху казуса с токсичното влияние на въглищната централа върху живота на локалните поданици, разяснява Десислава Микова от „ Грийнпийс “. По думите й димитровградската централа, която е една от най-старите в страната, създава едвам 1% от електричеството и прекъсването й няма да се отрази на енергийната система, до момента в който вредите от работата й върху здравето на хората са непоправими.

Участниците в акцията са от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния и са обединени от идеята, че всеки европейски жител заслужава да диша чист въздух, разясни Микова.


В публикувана от Топлоелектрическа централа „ Марица 3 " позиция сочат, че са алармирали полицията и прокуратурата за противозаконното навлизане на територията на предприятието. В позицията се споделя още:

„ Ще търсим административна, наказателна отговорност и компенсации от уредниците и участниците в нахлуването на територията ни. Обезпокоени сме, че в една правова страна от Европейския съюз, е допустимо български и задгранични жители да обхванат освен в частна благосъстоятелност, а точно в електрическа централа, на територията на която действат уреди, криещи нараснала заплаха! Лицата, които са се качили на охладителната кула освен са го създали нелегално, а и с риск за личния си живот и живота на всички други жители, намиращи се наоколо. Безотговорните и незаконни дейности на некомпетентни лица може да провокират даже детонация или пожар… Въпреки напъните ни за рационализация и енергийна промяна през днешния ден всички жители видяха по какъв начин не престават опитите за оказване на напън над работата на Централата ".

На място по време на цялата екоакция останаха полиция, пожарна и кола за спешна помощ. Към акцията на „ Грийнпийс “ се причислиха и от групата „ Дишай, Димитровград! ".

От Топлоелектрическа централа „ Марица-3 “ в Димитровград обявиха, че още на следващия ден ще подхващат дейности за изтриване на надписа с височина на буквите 2-3 метра, изработен от екоактивистите. Не се усещаме нарушители и написаното не ни тормози, само че сходни акции са малоумен и рисков пиар, който води след себе си финансови загуби за централата, за които ние ще си търсим правата, съобщи юристът й Юлиян Семерджиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР