След като Русия започна войната срещу Украйна и много западни

...
След като Русия започна войната срещу Украйна и много западни
Коментари Харесай

Новият картов туризъм. Руснаци пътуват до чужди банки, за да избягат от санкциите

След като Русия стартира войната против Украйна и доста западни страни ѝ постановиха тежки наказания, под тях попаднаха и банките. Заради това руснаците не могат да заплащат с карти отвън страната и да употребяват задгранични платежни услуги. Така се появи „ картовият туризъм “ в чужбина.

Когато картата ти спре да работи и не можеш нито да пътуваш с нея, нито да пазаруваш онлайн, тогава започваш да търсиш решения. Много съветски жители започнаха да пътуват с една единствена цел - да си извадят банкови карти в някои някогашни руски републики, Турция или други страни, които не поддържат глобите против Москва.

Най-популярни дестинации са страните от Централна Азия, като Киргизстан, Таджикистан, Казахстан, Узбекистан . Туристически блогъри от Русия всеобщо споделят усещанията си от тези места и описват по какъв начин са проведени банковите услуги там.

Първоначално Степан Лошкарев има намерение да отиде в Беларус за карта, само че по-късно трансформира решението си - тормози се, че Минск може да стане идващият обект на западни наказания поради помощта към Кремъл във войната. Затова избира Ташкент, столицата на Узбекистан. Самолети от Москва летят натам няколко пъти дневно, а банковите клонове с наслада отварят порти за " туристи " от Русия, споделя.

„ Бяхме 176-и по ред, тъй че отидохме в по-малък офис, в покрайнините, където бяхме 20-и. Човекът в банката ми сподели, че виждат по-често червен (руски - б.р.) паспорт, в сравнение с зелен - локалният, узбекски. Всичко е за нас, за руснаците. Всички банки издават карти като луди ", споделя Лошкарев и демонстрира чисто новата си платинена Visa .

Той споделя, че приемането на такава карта изисква единствено локална SIM карта, адресна регистрация, която може да се направи в хотел, и няколко работни дни очакване. След като получите картата, можете да се върнете в Русия и свободно да употребявате западни услуги и по този начин да заобиколите глобите.

" Освен това желая да отида в Европа , да купя неща, които са 2-3 пъти по-скъпи в Русия. И желая да ги платя там. Сега имам карта, като бял човек, мога да заплащам всичко както преди, в долари, във Финландия, Германия или някъде другаде. А да имаш пари в брой тук (в Русия) е такова наслаждение ", изяснява Лошкарев.

Руснаци вършат сходни пътувания и до Казахстан. Там, с цел да получат банкова карта, с изключение на локална SIM карта, се нуждаят и от IIN - самостоятелен идентификационен номер. Което не е спънка - може да се направи за един ден. А общо, с цел да си извадят банкова карта, чакат към пет дни.
В Беларус е по-сложно, само че отново може
Все отново, има и такива, които пътуват до Беларус. Виталий Шахматов неотдавна се е върнал от там с цели четири банкови карти, издадени в разнообразни банки.

„ Имам Belkart-Mir, имам MTBank, имам още две карти Alfa: една в евро, една в беларуски рубли “, изброява той и споделя, че са му нужни, с цел да заплаща за западни услуги - акаунт в Гугъл , Netflix , Zoom .

И в Беларус е нужно да имаш локална SIM карта, преди да отидеш в банката, само че нещата не са толкоз елементарни, когато става дума за руснаци.

" Това може да стане посредством Qiwi или с още по-сложна скица - от нашия Мир да прехвърлите към Belkart-Mir и от Belkart-Mir да теглите към беларуската Mastercard . Има комисионна, т.е. губиш пари от разликата в обменните курсове на беларуската рубла към съветската рубла. Но в случай че не са хиляди евро, а плащате за услуги, тогава това е незначителна загуба ", разкрива Шахматов схемата.

Допълва, че в банката в Минск е имало огромна опашка, чакал два часа, тъй като там към момента не са толкоз цифровизирани, колкото в Русия.

" И имаш чувството, че в Беларус самите банки не схващат изцяло потребностите на клиента “, добавя руснакът.
Новият бизнес на туристическите организации
Спрямо предходната година банките в Беларус са нараснали издаването на карти с над 11%, банките в Узбекистан - с над 26%, а Киргизстан - с съвсем 40%. Какъв дял от тези карти се пада на клиенти от Русия, към момента не е известно.

Но „ турове за карти “ в този момент се продават от доста съветски туристически организации, които провеждат пътувания до тези страни. Те дават обещание, че клиентите ще бъдат посрещнати на летището, настанени в хотел, ще им бъде проведена обиколка на града и по-късно ще бъдат откарани до Центъра за обработка на документи и банката.

" Такава обиколка има за цел да съчетае бизнеса с удоволствието. Пътникът идва в дадена страна, прекарва там относително малко време, нормално 5 дни, през които има опция да получи карта и да види самата страна в това време “, споделя Анастасия Бражникова - шеф на туристическа организация Youtravel.me .

" По постоянно такива обиколки вършат хора от огромните градове в Русия, те са привикнали да пътуват доста, изключително тези, които постоянно са били зад граница, в това число в Европейски Съюз. Те не се тормозят от заплащането на услуги с карти. Сега за тях единственият метод да заплащат е в брой. За мнозина това е преграда и спомагателен стрес ", прибавя тя.

Туристическата организация продава тези пътувания за $600 . Поне „ обиколката за карти “ на Степан Лошкарев до Ташкент е коствала почти толкоз. Пътуването на Виталий Шахматов до Минск е било на половината на тази сума.

„ Тъжно е, несъмнено, само че нямаме различен избор. Мисля, че единствено иранци са били по-зле 40 години. Но в случай че искаш да живееш добре, би трябвало да намериш метод ", споделя Шахматов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР