След като първо му назначи проверка, после му образува дисциплинарно

...
След като първо му назначи проверка, после му образува дисциплинарно
Коментари Харесай

Първо проверка, после дисциплинарка, накрая отстраняване - делото Барселонагейт

След като първо му назначи инспекция, след това му образува дисциплинарно произвеждане, държавното обвиняване реши да в профил наблюдаващия прокурор по " Барселонагейт ".

Това се схваща от известие на Апелативната прокуратура в София. 

Заедно със Стефан Христов отхвърлен е и прокурор Иван Първанов. За двамата инспекция на Върховна касационна прокуратура, назначена от изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, откри малко по-рано редица нарушавания в работата, а на 24 юли бяха формирани " дисциплинарките ". По делата са открити нарушавания по член 307, алинея 3, т. 2 от Закона за правосъдната власт  – деяние или безучастие, довело до закъснение на досъдебните производства - оповестяват през днешния ден от обвиняването.

Конкретно за Стефанов ВКП откри " неритмичност " в дейностите.

" На административния началник на Софийска градска прокуратура е указано да се дефинират нови екипи от прокурори на правилото на инцидентния асортимент. След запознаване със събраните досега доказателства те следва да изготвят следствено-календарен проект за идните процесуално-следствени дейности по всяко едно от делата с оглед срочното им привършване.

Във връзка с откритите нарушавания в срочността и ритмичността на осъществените процесуално-следствени дейности следва новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка по отношение на съществуване на учредения за отказ на проверяващите органи по всяко едно от делата ", четем в известието на Апелативна прокуратура-София.

В същото време уеб сайтът, който разполага с постановелението на апелативния прокурор Людмил Коюмджиев, разказва по какъв начин той не намира в кориците на делото " Барселонагейт " данни за действието на проведена незаконна група за финансови закононарушения, като пране на пари, да вземем за пример. Т.е. може да се изтълкува, че " дава скъпи инструкции ".

Заключенията от инспекцията на ВКП за Христов бяха за " неритмичност " в дейностите, като е очевидно, че обвинителят стартира да работи на бързи обороти едвам откакто някогашния му шеф Иван Гешев изпадна в недружелюбност пред ГЕРБ и Движение за права и свободи и те му желаеха оставката, сллед като дълги години взаимно се бранеха.

" Установяват се обилни интервали от време (по 2-3 месеца), през които не са осъществявани каквито и да било дейности по следствието и интервал след 15.05.2023 година с извънредно висок интензитет на процесуално-следствени дейности ", откриха проверяващите.

През първите осем месеца от образуването на досъдебното произвеждане са извършени само 4 разпита на очевидци, като в един от случаите протоколът е направен в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, изискани са еднократно документи и е предоставен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка. Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на следствието се установяват и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 година от Испания документи. След цели пет месеца стартира изпращането на документите за превод като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления. (Става въпрос за прословутия превод от испански, за който прокуратурата на Гешев бе взета на майтап, че една година не може да преведе 219 страници).

" Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на еднакъв преводач ", установи още инспекцията.

" За сметка на позволеното закъснение, след 15.05.2023 година, в границите на единствено месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на депутат (Бойко Борисов, б.р.) " - откри още ВКП.

Междувременно Борисов премисли в границите на един ден и въпреки всичко реши да даде самичък имунитета си, което отхвърляше да направи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР