След като на практика преработи Изборния кодекс, парламентът се захвана

...
След като на практика преработи Изборния кодекс, парламентът се захвана
Коментари Харесай

Парламентът се захвана да прекроява и Търговския закон

След като на процедура преработи Изборния кодекс, Народното събрание се захвана и с един от най-тежките и значими закони в страната – Търговският закон. Днес депутатите разгледаха и утвърдиха на първо четене цели три плана за промени в закона – на служебното държавно управление, на Демократична България и на „ Възраждане “. Имаше и четвърти – на Политическа партия, който обаче беше охвърлен. Амбицията на парламентаристите да задълбаят в Търговския закон е най-малкото озадачаваща, като се вземе поради, че възможностите на 48-ото Народно заседание за дълъг живот не са изключително огромни.

С държавния законопроект се оферират промени в закона, с които се цели да се усъвършенства процеса на производството по неплатежоспособност – да се облекчи, да се направи по-бързо, да се понижат някои правосъдни такси и така нататък Проектът е голям и ще изисква доста работа по приемането му. Затова е учудващо, че депутатите подхванаха и три други, също огромни законопроекта.

От Политическа партия желаеха да се вкара в закона напълно нова форма на комерсиално сдружение – сдружение с изменчив капитал. Смисълът е, че капиталът на сдружението няма да предстои на регистриране в Търговския указател и заради това се дефинира като „ изменчив “. Така, считат вносителите, ще се основат по-благоприятни условия за микро и дребни предприятия, които да създават новаторски артикули и услуги.

Промените, оферират от Демократична България, обгръщат както усъвършенствания в производството по неплатежоспособност, по този начин и регламентирането на упоменатото сдружение с изменчив капитал. Това ненапълно компенсира депутатите от Политическа партия, че техният законопроект беше отритнат, въпреки че те не скриха раздразнението си от отрицателното отношение, което им демонстрираха останалите обединения.

От „ Възраждане “ пък упорстват да се преуредят връзките сред лизингодателите и лизингополучателите в тази ситуация, когато има риск от разваляне или погиване на движимостта, взета на лизинг. Както се разбра, ползата на националистите се породил от проблем, който срещнал в адвокатската си процедура сътрудника им народен представител Петър Петров.

Огромното многообразие от тематики, наранени със законопроектите, докара до раздробен и на моменти яростен спор. Особено сред „ Възраждане “ и Политическа партия, защото депутатите на Асен Василев и Кирил Петков напряко упрекнаха националистите, че предложенията им демонстрират цялостно непознаване на правните правила. От ГЕРБ-СДС пък бяха извънредно подозрителни към концепцията за сдружение с изменчив капитал.

Най-дълго продължи дрязгата по процедурен въпрос – какъв брой време да се отдели сред първо и второ четене за оферти по законопроектите. Причината беше, че шефът на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков, който е народен представител от ГЕРБ-СДС, настоя да се даде период от цели 28 дни. Мотивът му беше, че ще има доста работа по закона. Срещу това възразиха от Политическа партия, които подсетиха на Чолаков, че той персонално прекара с безумна експедитивност измененията в Изборния кодекс, без да се вълнува от сложността им. Напомнянето за лудешкото им осъществяване по изборните правила обаче въобще не впечатли герберите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР