След фактическото започване на демонтажа на Паметника на Съветската армия

...
След фактическото започване на демонтажа на Паметника на Съветската армия
Коментари Харесай

Вярно ли е, че във Виена благоговеят пред техния Паметник на Червената армия?

След фактическото започване на демонтажа на Паметника на Съветската войска в София предходната седмица, в обществените мрежи избуха известността на възстара фотография на Паметника на Червената войска във Виена.

Само от една фейсбук страница обявата е споделена над 5000 пъти. На нея се виждат сложени цветя в основата на монумента, с което се внушава, че в австрийската столица този тип монументи са на респект и никой не им протяга ръка. Елементарна инспекция на екипа за фактчек на БНР показва, че съответната фотография е качена от персонален профил във Facebook още на 9 май 2020 година А цветята най-вероятно са случайно, във връзка датата.

Малко откакто войната против Украйна стартира, действителностите са други - стената зад паметника във Виена беше изрисувана с цветовете на украинското знаме, като знак за взаимност с украинския народ. И едва ли на някого му хрумва да поставя цвета... Долната снимка е направена през октомври 2023 година от Весел Цанков, оповестява на уеб страницата си


ТВЪРДЕНИЕ: Паметникът на Червената войска във Виена е на респект и никой не му протяга ръка
Малко история на паметника

Справка в , зад чието наличие стоят най-големите музеи в австрийската столица, демонстрира, че паметникът във Виена е издигнат през 1945 година, в символ на респект към 18 000 руски бойци, починали в борбата за австрийската столица.

Исторически фотоси демонстрират паметника със статуята на боеца от Червената войска пред опустошения от бомба замък Шварценберг. Ясно се виждат и съветскa бронирана машина и надгробни плочи на починали бойци, които в началото са принадлежали към цялостния ансамбъл на паметника. Гробовете са в памет на алените гвардейци, които са изгубили живота си в борбата за Виена (както е известно, като се изключи че 45 години живяхме в малко по-различен " подтекст " от Австрия, единствените починали у нас руски бойци са тези, които се натравят смъртоносно с метил, откакто разстрелват пазача, който опитвал да ги предпази и изпиват складирания гибелен алкохол в Бургас на 14 септември 1944 година, недосредствено след " освобождението ", б.р. на Клуб Z).

Vienna 3rd, Schwarzenbergplatz с Hochstrahlbrunnen и Руски монумент, в предния десен ъгъл - руски танк и гробове на бойци, след 1945 година, ÖNB Bildarchiv / Информационна работа на Съединени американски щати

Строителните работи стартират през май 1945 година, под управлението на руския боен инженер М. Шейнфелд, подпомаган от архитекта С.Г. Яковлев и скулптора M. A. Интизарян. В центъра на монумента е статуята на боец от Червената войска на 20-метрова основа, фигурата е висока съвсем 12 метра, със знаме и позлатен щит. Фигурният дирек е заобиколен от полукръгла колонада с 26 колони. " Вечна популярност на бойците от Съветската войска, паднали в битката против немско-фашистките окупатори за свободата и независимостта на народите на Европа ", гласи златният надпис на съветски на колонадата. Надписите върху основата, които също са съветски, се отнасят за 13 април 1945 година и за " славата на Червената войска под нейния висш главнокомандващ Сталин ". Паметникът е приключен за рекордно малко време – единствено 3 месеца, с присъединяване на австрийски строителни служащи и немски военнопленници.

След 1955 година от Шварценбергплац са отстранени войнишките гробове.
 Гробове на руски бойци във Фолксгартен, 1945 година, анонимна фотография, Виенски музей

По силата на държавен контракт, подписан през 1955 година, Австрия има задължение съгласно интернационалното право да съхранява и пази паметника. С този договор, подписан сред Англия, Франция, Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Австрия се възвръща суверенността и независимостта на страната.

Вандалски прояви

През годините паметникът постоянно е бил обект на вандалски прояви. Често се разгарят и разногласия към него поради дейности на руските военни по време на окупацията. Както и Паметникът на Съветската войска в София, по този начин и този във Виена на няколко пъти е бил заливан с багра – през май 2011 година, април 2012 година и май 2014 година Протестни акции към него е имало през 2017 година и през 2019 година, когато към монумента са конфигурирани камери за видеонаблюдение.

Съвсем скоро след началото на войната в Украйна през 2022 година, стената зад монумента, която е част от двореца Шварценберг, е боядисана в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. Инициативата е частна и е на притежателя на двореца.

Това не е първото сходно подстрекателство с Паметника на Червената войска във Виена. През февруари 2023 година, когато част от Паметника на Съветската войска в София беше строшен с чук, хиляди консуматори в обществените мрежи бяха споделили фотография на монумента във Виена, показваща го в съвършено положение. Тогава АФП опроверга изказванието. 
Заключение
Твърдението, че Паметникът на Червената войска във Виена е на респект и никой не му протяга ръка, е ПОДВЕЖДАЩО. Снимка, споделена хиляди пъти през последните дни, която демонстрира положението на паметника към 9 май 2020 година, прави внушения, които не дават отговор на истината. През годините паметникът неколкократно е бил обект на вандалски прояви, а стената зад него е изрисувана с цветовете на украинското знаме.„

Освен това австрийската страна е задължена да съхранява паметника по силата на държавен контракт, подписан през 1955 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР