След два тежки туристически сезона заради ограниченията, свързани с Ковид-19,

...
След два тежки туристически сезона заради ограниченията, свързани с Ковид-19,
Коментари Харесай

Скок в цените за нощувки в хотели. Къде ще бъде по-изгодно да почиваме това лято?

След два тежки туристически сезона поради рестриктивните мерки, свързани с Ковид-19, какво да чакаме това лято, описа Димитър Балтов, заместник-председател на УС на обединяване " Бъдеще за туризма ".

" През пролетта следим, че българите стартират да се завръщат към коронните дестинации. Това значително се случи, тъй като ограниченията в огромна част от Европа се разхлабиха, а на много места към този момент се пътува без никакви условия и ограничавания. Към момента най-популярните дестинации за Италия, Франция, Испания и по-близките - Чехия и Австрия. Дори има интерес и към Англия, която остана малко на назад във времето поради Брекзит ", заключи той пред .

За лятото Гърция е топ дестинация, само че се търсят почивки и в Италия и Испания. Португалия също е измежду търсените дестинации, както и Турция.

По-екзотичните дестинации, обичайно се търсят през зимата и началото на есента. През предишния сезон желани дестинации били Малдивите, Доминиканската република и Мексико, които се оформят като традиционните дестинации за българите. 

Цените се подвигат сензитивно

с изключение на поради инфлацията и поради шоковото повишение на търсенето, а и тъй като предлагането е по-малко от преди пандемията. При огромните дестинации като Париж, Барселона, Прага и други повишението на цените на хотелите е сред 70 и 90%, а за летните почивки настаняването е поскъпнало с към 50-60%.

Според специалиста тези скокове в цените на хотелите се компенсират в огромна степен от туроператорите, за това и облагите им са много по-ниски.

 В България съветските и украинските туристи са основни за пазара, а тази година по всяка възможност те изцяло ще отсъстват по Черноморието.

" Надявам се тези размери да се заместят с други обичайни пазари за България като - Англия и Скандинавските страни ", изясни той. Според Димитър Балтов цените на летните почивки и у нас ще бъдат по-високи това лято.

" Сметките за ток са основна част от калкулациите на нощувките, всички продоволствия за изхранване са много по-скъпи, доставните цени пък са повече от двойни ".

Почивките у нас или в чужбина ще бъдат по-изгодни?

" Ако приказваме за безспорна стойност, най-вероятно у нас по-изгодно най-малкото, тъй като пътят ще коства по-малко. В същото време в околните към нас страни - в Гърция и Турция има много конкурентни предложения ", сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР