Сладката вода е един от най-ценните ресурси на нашата планета.

...
Сладката вода е един от най-ценните ресурси на нашата планета.
Коментари Харесай

WWF и българските скаути почистват десет водоема у нас

Сладката вода е един от най-ценните запаси на нашата планета. Но той бързо се изчерпва. Въпреки голямата роля, която играе в нашия живот, в стопанската система и в природата, едва 1 % от водата по света е сладка и налична. И този 1 % е под опасност. Наред с климатичните промени и свръхпотреблението, съществена причина за това е замърсяването. 

В тази връзка природозащитната организация WWF и Организацията на българските скаути сплотяват старания в името на околната среда. Едновременно дванадесет скаутски клуба от цяла България, взаимно с природозащитници и доброволци ще почистват бреговете на реките Искър, Дунав, Русенски лом, Камчия, Черна, Батова, Еленска, Тученишка и на Шабленското езеро. На 11.05 (събота) представители на WWF заедно с над триста скаути на възраст сред 7 и 18 година ще се включат в събирането на боклуци от нечистите водоеми.

Реките в България

Противно на усещанията ни, България е относително бедна на водни запаси. Те съставляват едвам 0,3 % от територията на нашата страна. За съпоставяне – при междинен воден запас за света 8000 м3/човек/година, България разполага с едвам с 2250 м3/човек/година.

За сметка на това у нас има 325 реки, които са прекалено употребявани и в тях има все по-малко живот и все по-малко вода за нас. Основата причина за замърсяването на реките сме точно ние – хората. Изхвърлянето на пластмасови боклуци и петролни артикули, както и изпускането на индустриални води, съдържащи обилни количества органични или неорганични субстанции, повреждат речните екосистеми и водят до последователното загиване на техните типове. Последващ отрицателен резултат настава, когато посредством вливането си в морето реките придвижват в него и своите нечисти води. По този метод отпадъците се популяризират и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.

Ключовата роля на реките

Традиционното схващане за реките като източник на вода и сила слага в риск други техни преимущества от сериозно значение. Наред с централната роля, която играят в доста култури и религии, те носят и редица на практика изгоди. Освен че са дом на многочислени скотски типове, речните екосистеми обезпечават и естествена отбрана на градовете от наводнения, а превозът на наноси подхранва делтите на реките, които са едни от най-важните аграрни региони в света и дом на 500 милиона души.

За страдание обаче в реките все по-често се строят преградни уреди, които трансформират коритата, скоростта и теченията им, и по този начин блокират опцията за миграция на десетки типове риби. В тази връзка WWF приканва за защита на европейския Закон, който контролира намесата на индивида във водните басейни – Рамковата инструкция за водите на Европа. Създадена през 2000 година, тя се счита за един от най-важните детайли на природозащитното законодателство, както и за най-мощния лост на гражданското общество и промишлеността за мощна и амбициозна отбрана на водите.

За благополучие, както замърсяването, по този начин и опазването на реките зависи още веднъж от нас – хората. Поддържането на сладководните водоеми е от извънредно значимо значение, в случай че желаеме животът на Земята да продължи да бъде подобен, какъвто го познаваме.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР