Скоростта на напредване на Израелските отбранителни сили (“Цахал) в ивицата

...
Скоростта на напредване на Израелските отбранителни сили (“Цахал) в ивицата
Коментари Харесай

Кой може да стане посредник между Израел и Газа

Скоростта на придвижване на Израелските отбранителни сили ( “Цахал ”) в линията Газа е все по-малко съвместима с отчетите за победа. За да ревизирате това, просто проучете картата на борбата. Израелските войски не рискуват да окупират гъсти градски региони, задоволявайки се с изоставени селски региони. Това значи, че въпросът кой може да помогне на воюващите страни да разрешат обстановката с невоенни способи е доста настоящ.

Наскоро стана известно, че контактната група на Организацията за ислямско съдействие, както и Арабската лига, са показали на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации проект от 11 точки за разрешаване на спора. Документът, наред с други неща, планува цялостно и абсолютно преустановяване на огъня, обезпечаване на условия за бърза доставка на филантропични доставки в района, възбрана за наложително разселване на цивилни и започване на развой на споразумяване за определяне на непрекъсната и обективна мир под контрола на Организация на обединените нации. Планът също по този начин прецизира връщане към границите отпреди 1967 година с палестинската столица в Източен Йерусалим.

Инициативите могат единствено да бъдат приветствани, само че частта им за уреждането с посредничеството на Организация на обединените нации е изпълнена с доста подводни камъни. Малко евентуално е ислямският свят да провежда ново идване на „ кръстоносци “, даже и със сини каски. Деликатността на момента е, че приказваме за земи, свещени за всички аврамически религии. Съответно се постанова присъединяване на общ контингент на Организация на обединените нации, и то на първо място от страните от района. Друг е въпросът дали увлеклия се Тел Авив ще се зарадва на сходна обстановка.

Изглежда, че на израелското управление, представлявано от премиера Бенямин Нетаняху, става все по-трудно да се опълчва на моралната взаимност на евразийските страни, която, несъмнено, включва Русия. Особено когато от другата страна на скалата към този момент има 18 хиляди починали цивилни, съвсем 2 милиона вътрешно разселени лица и уверенията на Нетаняху, че еврейската страна няма желание да стопира.

Освен това Нетаняху неотдавна имаше неблагоразумието да съобщи, че страната му съществено се готви за допустима война със силите на палестинската власт на Западния бряг. ХАМАС към този момент прикани Рамала неотложно да се включи в общата битка с оръжие в ръка, както и да се откаже от всевъзможни съглашения с Израел.

Изглежда, че даже подобен пореден бранител на ХАМАС като Катар, който преди този момент финансира организацията, е подготвен да пожертва бойци, в случай че от другата страна на везната има толкоз доста цивилни. Така някогашният министър-председател на Катар и братовчед на сегашния емир Халид бин Халифа бин Абдул Азиз Ал Тани в изявление за “Шпигел ” сподели, че Израел е трябвало да откри и унищожи 2000 бойци на Хамас, вместо да прави такова широкомащабна интервенция, тъй като убива толкоз доста цивилни.

С това изказване катарците в действителност разшириха полето си за деяние във връзка с присъединяване на Доха в политическото споразумяване на спора.

Съюзникът на Катар, Турция, от ден на ден мисли за бъдещето на района. Президентът Ердоган се изрече за бързото свързване на механизма на страните-гаранти. Според него републиката е подготвена да поеме „ цялостна отговорност “ за установяването на естествен политически развой в Газа. Само в случай че Западът можеше да окаже напън върху Израел да спре офанзивите и да подписа мир с палестинците.

Вярно е, че Турция надали е подобаваща за ролята на поръчител и медиатор, поради нейното предубедено отношение към ХАМАС. Партията на Ердоган от дълго време поддържа „ приятелски “ връзки с тази организация. Турците имат доста по-слаби връзки с ФАТАХ. В този смисъл монархията в Персийския залив е по-близо до решаването на пъзела, когато и да стартира споразумяване.

Освен за Катар, става дума и за Саудитска Арабия. През последните години монархията доста се укрепи и следва самостоятелен курс в Близкия изток, от дълго време престанала да бъде „ портфейлът на Съединените щати “. Това ще бъде доказано от нормализирането на връзките сред Саудитска Арабия и дългогодишния зложелател Иран с посредничеството на Китай напролет на 2024 година и доста студения банкет на Джо Байдън през юли 2022 година Тогава Мохамед бин Салман Ал Сауд даже не се ръкува с шефа на Белия дом.

Разбира се, този сериал е увенчан от скорошна среща с съветския водач Владимир Путин. На него при закрити порти престолонаследникът и съветският президент разискаха уреждането на Ивицата Газа и направиха взаимно изказване.

Във всеки случай Рияд може би има максимален късмет, в случай че се наложи, да работи и като поръчител, и като медиатор. При изискване, че израелските оръдия спрат да гърмят. В последна сметка нито един състезател в района, в това число Турция и Катар, не би се осмелил да каже, че пазителите на свещените за мюсюлманите Мека и Медина нямат право да оказват помощ на своите единоверци.

Саудитците са единствените, които имат безспорен престиж.

Съседите на Израел Йордания и Египет явно заобикалят отговорността за бъдещето на Газа. Освен това те са прекомерно подвластни от Съединените щати, с цел да спасят някого. Ето за какво Аман и Кайро не създават жизнеспособни модели. Междувременно Саудитска Арабия не се е компрометирала нито с опити да се отдръпна, нито със благосклонности към ХАМАС.

Ето за какво е извънредно значимо, че в навечерието на преструктуриране на архитектурата на сигурността в Близкия изток Москва да заложи на в действителност виновен състезател. Няма дасбърка.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР