Скоро предстои да внесем три нови лекарства срещу COVID-19. Държавата

...
Скоро предстои да внесем три нови лекарства срещу COVID-19. Държавата
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Внасяме нови лекарства срещу COVID-19, PCR тестът трябва да остане


Скоро следва да внесем три нови медикаменти против COVID-19. Държавата има поръчка, фармацевтичните компании са осведомени.

Това заяви пред бТВ вирусологът и консултант на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова.

Проф. Аргирова бе безапелационна, че опцията за безвъзмезден PCR тест с направление от персонален доктор не би трябвало да отпада. Тя заяви, че по въпроса е разговаряла и с премиера.

Проф. Аргирова обясни, че става дума за напълно нови медикаменти срещу ковид с профилактично деяние, които до 72 часа се вземат и прекъсват инфекцията. За да назначи общопрактикуващият доктор лекарството, той би трябвало да е безусловно наясно с диагнозата, точно по тази причина тя прикани да се запазят безплатните PCR проби от персоналните лекари.

Тя цитира огромно изследване в Израел, съгласно което четвърта доза на имунизацията против ковид подвига имунитета, само че след единствено 4 седмици антителата още веднъж спадат. Затова съгласно нея сходна спомагателна доза след бустера е подобаваща за най-възрастните пациенти, като тя постави долна граница от 65 години.

Лично моето мнение е, че следва да има една нова ваксина, съобразена с „ Омикрон”, добави проф. Аргирова, като уточни, че сегашните препарати имат 60-70% успеваемост против този вид.

Не бива да мислим, че пандемията е свършила – в Китай и в някои страни в Европа има повишение на броя на инфектираните, съобщи проф. Аргирова и акцентира, че е допустимо възобновяване на някои от анулираните ограничения, изключително поради ниския имунизационен обсег.

Някъде към 1-10 май може да имаме вълна, която няма да е токова мощна, колкото тази към Нова година, разяснява проф. Аргирова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР