В първия ден от старта на информационната кампания по директни

...
В първия ден от старта на информационната кампания по директни
Коментари Харесай

Министерство на земеделието на България разкри какви са новите условия за кандидатстване за кампания 2024

В първия ден от старта на осведомителната акция по директни заплащания, над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик бяха осведомени с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024 . Срещите бяха открити от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов. В тях присъединяване взеха и специалисти от Министерство на земеделието и храните.

Заместник-министър Капитанов съобщи, че към сегашния миг към момента се чака утвърждение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година от Европейската комисия.

„ Независимо от това, в оптимално къс период успяхме да публикуваме за публично разискване по-голямата част от наредбите, които касаят използването на тези интервенции, както по Програмата за развиване на селските региони, по този начин и по Наредба 3 за изискванията и реда за кандидатстване “ , уточни още той. Заместник-министър Капитанов акцентира, че сега тече срокът за изпращане на мнения и оферти по промените на наредбите .

„ Така се стремим редом да върви процесът по разискване и в това време да проведем по едно и също време акцията. При срещите със земеделските производители в страната, в случай че има оферти или корекции, ще бъдат добавени в съответните подзаконови нормативни актове “ , сподели още той.

Заместник-министър Капитанов акцентира, че осведомителната акция ще обхване всички области в страната до идната седмица . По време на срещите бяха разяснени изискванията за кандидатстване за акция 2024. Допустими за подкрепяне са физически и юридически лица, които са дейни аграрни стопани . Друго изискване е приходите от селскостопанска активност да съставляват минимум 10% от общия доход на предприятието , вместо досегашните 1/3. Годишният размер на директните заплащания би трябвало да е най-малко 2% от приходите от неселскостопанска активност, вместо досегашните 5% .

Сред другите условия към претендентите са да са с годни правни учредения , а минималната повърхност за подкрепяне да бъде 0,5 хектара .

„ Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко посоки, да не бъдат ощетени и да бъде уголемен оптимално кръгът на подпомаганите “ , обясни заместник-министър Капитанов.

По обвързаната поддръжка за плодове и зеленчуци се основава нова намеса за обвързано с производството подкрепяне на приходите за произвеждане на семена от картофи. При интервенциите за плодове и зеленчуци, условието за даване на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с условие земеделските производители да дават списък, удостоверен от агроном . Запазва се опцията да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

По време на срещите от осведомителната акция на Министерство на земеделието и храните бяха разисквани и обезщетителните ограничения и интервенции в региона на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в Стандартите за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение.

817 милиона лв. чакат земеделците у нас. Как могат да ги получат?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР