Според предварителна информация американски и украински официални лица е трябвало

...
Според предварителна информация американски и украински официални лица е трябвало
Коментари Харесай

Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Според предварителна информация американски и украински публични лица е трябвало да огледат през днешния ден площадката на АЕЦ " Белене " - чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати и представител на " Уестингхаус ", дружно с представители на украинската енергийна компания " Енергоатом ".

Протест, проведен от „ Възраждане " блокира входа на площадката на АЕЦ „ Белене ". Украинската делегация, пристигнала да избира от оборудването на българската централа и същото да бъде изнесено в Украйна беше блокирана.

„ Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и стопира минаваше през хората от митинга. ", разяснява Ивелин Първанов, лидер на листата за депутат от „ Възраждане " за област Плевен и основател на митинга. На приложените фрагменти се вижда, че след дълго противоборство украинският беше заставен да се отдръпна и отпътува в незнайна посока.

„ Няма да позволим да разпродадат България и енергийните ни мощности ", сподели още Първанов.

Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да стартира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ " Белене ". Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1,2 милиарда лв..

Според информация излязла тези дни в медиите, американският държавен служител е тук, с цел да окаже напън на България да подари безплатно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно по тази причина е и визитата на чиновниците на " Енергоатом ", които ще създадат оглед. Те са тук по покана на държавното управление на Николай Денков. Представителят на " Уестингхаус " пък щял да преценя дали построената инфраструктура е подобаваща за американските ползи в енергетиката тук.

Повече може да видите тук:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР