Повече от 600 000 столичани и гости на града посетиха

...
Повече от 600 000 столичани и гости на града посетиха
Коментари Харесай

Над 600 хиляди души посетиха третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София

Повече от 600 000 столичани и посетители на града посетиха 22 светлинни местоположения, част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. 4,5-километровият маршрут в централната част на столицата даде разнородни типове светлинно изкуство, основано от създатели от целия свят.

Рекорден брой гости събра самобитната изложба под намерено небе в съботната вечер - над 300 хиляди посетители от страната и чужбина. Те имаха опция да се насладят на новаторските произведения, разхождайки се из превърнатите в пешеходна зона улици и булеварди.

Снимка: LUNAR

Изкуството на 24 актьори и креативен студия от 12 страни преобрази някои от обичаните на столичани здания, паркове и площади. Произведенията на създатели от България, Англия, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция озариха двадесет и две местоположения в столицата.

Снимка: LUNAR

“Вярвам, че успяхме да сложим България на едно доста забавно място на картата на светлинните фестивали в света и че отсега нататък, ще продължим да въодушевяваме доста млади гении и да даваме платформа за изява на нови и одобрени актьори, които да основават изкуство особено за столицата ни. Щастливи сме, че успяхме да създадем качествена стратегия, която предизвика въображението на посетителите, насочва значими послания, само че и притегля от ден на ден фенове, което неизбежно ще има своя принос за културното и икономическото развиване на страната ни. ”, показа Марин Петков, създател на MP-STUDIO и фестивала LUNAR.

Снимка: LUNAR

Като част от фестивала, за повторно в България се организира интернационален шампионат за видео мапинг, проведен от MP-STUDIO, с институционалната поддръжка на Министерството на туризма. Конкурсът  “Митове и митове ” провокира актьори от целия свят да интерпретират благосъстоянието на въображението на своите нации още от древността. Двадесет и девет участници, от 18 страни, обявиха присъединяване в състезанието.

Снимка: LUNAR

В последната фестивална вечер, на фасадата на Регионалния исторически музей - София, бяха оповестени тримата спечелили в шампионата, определени от петчленно интернационално жури. На първо място се класира индонезийското студио The Fox, The Folks, с шоуто си “RWA Bienda: Dualism ”, второто място беше за полския артистичен колектив Clockwork, с творбата “Ragnarok ”. Третото място сграбчи шоуто “MURUP ”, на студиото Story of Karana от Индонезия.

Снимка: LUNAR

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и образни резултати MP-STUDIO, което дава отговор за арт дирекцията и огромна част от продукциите на интернационалния формат Festival of Lights International. Събитието се организира с поддръжката на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община - Календар на културните събития, Министерството на туризма и с финансовата поддръжка на стратегия “Създаване ” на Националния фонд “Култура ”, както и с генералната медийна поддръжка на bTV Media Group.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР