Скиорът Алберт Попов стана третият български спортист, намерил място в

...
Скиорът Алберт Попов стана третият български спортист, намерил място в
Коментари Харесай

Алберт Попов постави нов рекорд за България в гигантския слалом на олимпиадата

Скиорът Алберт Попов стана третият български състезател, намерил място в Топ 20 на своята дисциплинираност от олимпийските игри в Пекин 2022. В извънредно тежко съревнование в неделя сутринта 24-годишният българин приключи 17-и в алпийския великански слалом, доминиран от швейцареца Марко Одермат.

Постижението на Попов е и нов връх за България в великански слалом на олимпиада. Досега върховото класиране на наш скиор в тази дисциплинираност на най-големия зимен конгрес беше 21-вото място на легендата Петър Попангелов на игрите в Сараево 1984.

Надпреварата на пистата „Ледена река“ в Янцин се организира при мъгла и непрекъснат, през множеството време и изобилен снеговалеж, който трансформира трасето в голямо предизвикателство даже за най-хубавите скиори в света. Заради ужасните метеорологични условия вторият манш беше занимателен с повече от един час, като до последно имаше възможност даже да бъде отсрочен за понеделник.

Сн.: БОК

След като уредниците въпреки всичко съумяха да приведат пистата в от малко малко задоволително положение, състезателите бяха позволени до старта. Алберт, който беше 27-и след I манш, се спусна четвърти и с смесен резултат от 2:14, 94 мин. оглави краткотрайното класиране. Постижението на българина от 1:07, 34 мин. остана 7-ото най-хубаво в целия II манш, само че огромното закъснение от първата част му попречи за още по-предна позиция в крайното нареждане.

„Беше доста мъчно. Абсолютно никакъв нюх. Липсата на видимост пречеше на това да се отпуснеш, да виждаш линиите, да търсиш скорост и най-хубаво прекосяване. При такива условия не можеш да караш на лимита, не можеш да се довериш на ските. Това не беше каране, това беше оцеляване“, разяснява Попов след първия манш.

Той добави: „Твърдостта на пистата е супер, само че тук-там са станали много съществени дупки, в които влизат ските и те могат да тръгнат на всички места. Друг фактор е снегът. Вали свиреп и за къс интервал по трасето се натрупва тъничък пласт нов сняг, който тъй като е върху леда, може доста елементарно да те хлъзне. Преди малко се шегувахме, че тук през годината вали един ден и евентуално е през днешния ден.“

Алберт Попов усъвършенства с 11 места класирането си в гигантския слалом от своята дебютна олимпиада в ПьонгЧанг 2018, когато се подреди 28-и. Тогава той не съумя да финишира в коронната си дисциплинираност – слалома, с която в този момент са свързани очакванията му за още по-добро показване в Пекин 2022. Състезанието в най-техничната дисциплинираност при мъжете на XXIV зимни игри е идната сряда (16 февруари).

„Всичко е супер тук. Пистата е станала съвършена. Дошли сме за тези стартове. Опитвам се да дам всичко от себе си. В момента гигантският не ми е най-силната дисциплинираност, само че си давам сметка, че това би ми помогнало за слалома на същата писта, да усетя терена“, сподели Алберт Попов.

Той се причисли към сноубордиста Радослав Янков (15-и в паралелния великански слалом) и биатлонистката Милена Тодорова (17-а в спринта на 7,5 км), които до момента бяха единствените ни представители в китайската столица с класиране в Топ 20.

Лидерът в класирането за Световната купа отиде за Марко Одермат от Швейцария. Той бе най-бърз след първия манш, бе доста мощен и във втория, което му донесе злато с общо време от 2:09.35 минути.

Сн.: АП/БТА

За 24-годишният Одермат това е първи олимпийски орден, като той изпревари единствено с 0.19 секунди сребърният медалист Жан Кранйец от Словения. Трети остана международният първенец в дисциплината Матио Февър.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР