Системата вече е постигнала точност от 96%, но местоположението на

...
Системата вече е постигнала точност от 96%, но местоположението на
Коментари Харесай

Китайски изследователи използваха изкуствен интелект, за да открият редкоземни минерали в Хималаите

Системата към този момент е постигнала акуратност от 96%, само че местоположението на запасите може да затрудни добива

Емил Василев преди 1 минута 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 15:34 | 19.06.2023

Всички, които са употребили търсачката на Гугъл за интервала 2006-2014 година, могат да получат парична отплата

IT НовиниЕмил Василев - 19:08 | 19.06.2023

Еврокомисарят Тиери Бретон желае всички страни членки да забранят на Huawei и ZTE да доставят 5G съоръжение в Европейски Съюз

ТелефониЕмил Василев - 11:18 | 19.06.2023

MIUI 15: Предварителен лист на устройствата, които се чака да получат актуализацията

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Китайския университет по геонауки в Ухан са употребявали изкуствен интелект (ИИ), с цел да открият залежи на редкоземни минерали/елементи и са разкрили огромен евентуален запас в Тибетското плато в Хималаите, оповестява South China Morning Post.

В предишното Китай заемаше преобладаваща позиция в добива на всеобщи потребни изкопаеми като мед, желязо, алуминий и въглища, които подхранваха индустриалния и градския му напредък. Променящото се лице на технологиите обаче изисква потреблението на редкоземни минерали за голям брой приложения, вариращи от енергийни до отбранителни.

Тъй като те се намират в страни, разнообразни от Китай, преобладаващата позиция на страната понижава. Запасите, открити във Вътрешна Монголия се трансфораха в съществена индустриална зона за Китай. Все отново инцидентното разкриване на литий в някои скални проби от Тибет преди съвсем десетилетие даде вяра, която може още веднъж да наклони салдото в интерес на Китай.

Използване на изкуствен интелект

Геолозите в Китай от дълго време изследват Хималайския пояс за минерали, само че единствено тук-там откриват гранит, в това число на Еверест. Преди 2 години екип от откриватели, управителен от Зуо Ренгуан от Китайския университет по геонауки, основава система, основана на изкуствен интелект, която сканира необработени сателитни данни, с цел да открие нови залежи на редкоземни минерали.

ИИ е бил подготвен върху стеснен набор от данни, с цел да разпознава ярък гранит, който може да съдържа минерали от като ниобий и тантал, както и литий – жизненоважен съставен елемент за производството на акумулатори за електрически транспортни средства.

Първоначално системата е имала акуратност от 60%. Екипът работил върху възстановяване на точността на логаритмите си, като прибавя информация за химическия състав на скалите, техните магнитни и електрически свойства и геоложки карти на района, което усилва % на акуратност до 96.

Добив на потребни изкопаеми в Хималаите

Запасите от потребни изкопаеми, видяни от системата се правят оценка най-малко на размера на обекта в Монголия, в случай че не и на по-големи. Въпреки това добивът в Хималаите не е толкоз елементарен, колкото във Вътрешна Монголия.

От една страна, запасите се намират в тибетския пояс на страната, където тя е дала обещание да опазва околната среда. Хималайският пояс се простира в страни като Индия, Непал и Бутан и има стратегическо значение.

Дейности като добива на потребни изкопаеми способстват за икономическия напредък и притеглят повече хора, само че някои региони са противоречиви територии и могат да доведат до ескалация на геополитическото напрежение.

От позиция на Китай, районите са също по този начин отдалечени и ще се нуждаят от спомагателни вложения в инфраструктура, с цел да станат налични, като в същото време се разчистват отпадъците от активността, се споделя в отчета на SCMP. В регион с лимитирани водни запаси неприятното ръководство на дейностите може да има тежки последствия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР