Синдиците на КТБ са пуснали на търг дълговете на Гигинския

...
Синдиците на КТБ са пуснали на търг дълговете на Гигинския
Коментари Харесай

Гигинският манастир с дълг от 395 хил. лв. към фалиралата КТБ

Синдиците на КТБ са пуснали на търг задълженията на Гигинския манастир. Те са в размер на 395 000 лв.. Преди години манастирът е изтеглил тази сума от КТБ, с цел да приключи ремонта на едно от крилата в храма. Сега обаче връщането ѝ е непостижимо за манастира.

Тази необикновена история стартира по този начин:

Манастирът тегли заем за ремонт, който трябвало да бъде заплатен по европейска стратегия. Фирмата, която отговаряла за него, поискала парите авансово. Манастирът изтеглил от КТБ заем в размер на 395 000 лв. - тъкмо месец преди банката да бъде сложена под специфичен контрол. Фирмата трябвало да върне парите на храма при приемане на еврофинасирането след края на ремонта.

Само че нито довършила ремонта, нито върнала парите. Така оставила на манастира дълг, който той не може да заплати.

Синдиците на КТБ обаче желаят да си върнат парите. Въпросът е по какъв начин може да стане това, откакто синдиците нямат право да разгласят търг за продажбата на самата света обител.
архимандрит Никанор, свещеник на Гигинския манастир: Защото първо моралът, а в този момент към този момент и законът не го разрешават.  Отец Никанор: Възкресението е възобновяване на мира сред Бога и индивида Отец Никанор: Възкресението е възобновяване на мира сред Бога и индивида
Ние сме в комплициран развой на възвръщане на българина към вярата, на заемане на БПЦ на нейното място в общество, което е учредено върху християнски тради...

След измененията от тази година Законът за вероизповеданията споделя:
„ Не се позволява наложително събиране на парични средства или имущество за издръжката на религиозна институции. “
Преди да стане духовник, архимандрит Никанор е бил брокер на Уолстрийт. Разбира и от цифри, и от парцели. Затова е безапелационен - банката няма по какъв начин да продава манастира. Тя единствено може да предложи на търг някой да купи отговорностите му.
архимандрит Никанор, свещеник на Гигинския манастир: Сега ще има доста прекрасен мотив, всеки който е прочел някъде, че се продава манастир, да знае, че съответната медия или е злонамерена, което не е честно, или е лека медия и не си ревизира информацията.
Ремонтът на Гигинския манастир към този момент е завършен. От друга компания. Отново по европроект.
 Това е сполучливо ремонтираната част от Гигинския манастир Това е сполучливо ремонтираната част от Гигинския манастир © Българска национална телевизия
Според отец Никанор няма безусловно никаква причина за терзание, тъй като нищо от манастира не може да бъде взето.
архимандрит Никанор, свещеник на Гигинския манастир: Всичко се случва в живота - изкушения - има демон, като се изключи че има Бог.
И тъй като дяволът от време на време се крие в детайлите, остава въпросът какво ще стане, в случай че никой не пожелае да взе участие в търга.

Синдиците на КТБ обявиха,че продажбата на вземанията ще продължи до намирането на покупател или до погасяване на задължението ѝ към КТБ.

Години преди началото на тази необикновена история в манастира измежду облиците на светци, стоял за малко още един - този на мажоритарния притежател на КТБ - Цветан Василев. Той бил изобразен в Гигинския манастир, поради даренията, които постоянно давал на храма.

Според отец Никанор обаче ровенето в предишното няма смисъл, а единственият значим подробност е, че ремонтът е завършил, евентуално някой различен ще поеме дълга, а манастирът ще бъде повече на хората и по-малко нечий.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР