Сигурно ви се е случвало да издивявате с хлапето и

...
Сигурно ви се е случвало да издивявате с хлапето и
Коментари Харесай

10 игри, за които се иска само да си бърборите с хлапето

Сигурно ви се е случвало да издивявате с хлапето и неговите вечни  „ Защо? “, и „ Ама не желая! “  по време на дълго пътешестване. Или пък, не дай си Боже, да чакате дълго пред кабинета на зъболекаря, а дребното изнервено да се върти и плъзга по стола.

Ето за такива кисели случаи са скъпи словесните игри. Те са чудесни и в приятни моменти, когато нищо друго не ви се прави, с изключение на да се излежавате още малко с детето следобяд.

За тях не е нужно да приготвяте никакви помощни средства, желае се единствено да си бърборите с хлапето. Тези игри са и добра подготовка за учебно заведение – развиват речта и въображението, паметта и вниманието.

1. К ой е непотребен

С дребните деца тази игра може да се играе с картинки, да вземем за пример да покажете три, на две от които има нарисувано мече, а на третата – зайче, и да накарате детето да уточни непотребна. А когато то е към този момент на 5-6-7 години, може да се играе в словесна форма, с цел да задействате образното мислене. Назовете няколко думи, в които има общ симптом, с изключение на в една, да вземем за пример: „ легло, диван, чаршаф “ - първите две са мебели, третата – не.

Можете да усложните задачата според от възрастта.

 Рисунка: Ангела, 5 година

2. Тълковен речник

Загадките развиват разумното мислене и ни карат да мислим ексцентрично. Можете да ги съчинявате, основното е да си сменяте функциите с детето – първо вие казвате, а то отгатва, след това назад.

Например: „ Този зарзават е зелен, даже когато е узрял. Може да се яде със сирене, а също по този начин посолен и маринован/консервиран “.

Под формата на игра детето развива умеенето си да дефинира признаците на предметите, учи се да ги разпознава единствено по изложение.

3. Съедини

Хубава игра за развиване на речта: избройте няколко несъгласувани думи, които би трябвало да се съединят в граматически правилно фразеология, да вземем за пример:  „ зелен, трева “, „ пада, момче “, „ ягоди, пораства, гора “…

4. Довърши изречението

Предложете на детето да приключи израза с най-подходящата дума. „ Дървото постоянно има…  (листа, цветове, плодове, корени) “.  „ Роклята постоянно има ...  (джобове, ръкави, копчета, поръбване) “. Можете да си пофантазирате:  Извънземните постоянно имат… “, „ Микробите постоянно имат… “, „ Моята обичана щерка постоянно има… “

5.   Прегърни думите

Правилата на тази игра звучат доста благо: има една самотна дума, на която ѝ е скучно и тъжно, прегърни я с други думи по този начин, че да ѝ стане хубаво и да се получи изречение, да вземем за пример „ коте “ – прегърнете го от двете страни с „ рижава “ и „ спи “.

Ако играта е лесна за детето, усложнете малко разпоредбите – към самотната дума прибавете още една самотна: „ Рижавото коте с бели мустаци спи на диван, постлан с бродирана завивка. “

Може би някои деца ще имат потребност от подсещане с насочващи въпроси, само че по този начин, в играта ще получат визия за структурата на изречението.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР