Последователите на популярната хигиенна“ теория, която твърди, че прекомерната чистота

...
Последователите на популярната хигиенна“ теория, която твърди, че прекомерната чистота
Коментари Харесай

Чистотата в дома не е причина за алергиите

Последователите на известната „ хигиенична “ доктрина, която твърди, че несъразмерната непорочност в дома и към детето „ приспива “ имунитета му, по тази причина то боледува постоянно, ще бъдат разочаровани. Също по този начин и мързеливите домакини.

Ново изследване потвърди изрично, че чистотата в дома не е причина за алергиите на детето.

Авторите на публикация, оповестена в  Journal of Allergy and Clinical Immunology, опровергават така наречен хигиенична догадка, съгласно която разпространяването на алергичните болести при децата в развитите страни е обвързвано с несъразмерна яловост на средата, в която те порастват.

Според тази доктрина, в случай че детето незабавно след раждането влезе в контакт с разнообразни микроорганизми, това тренира имунната му система и блокира необикновените й реакции към някои субстанции от околната среда.

Ето за какво последователите на тази известна доктрина считат, че честото миене на ръцете и почистването на къща, в която живеят дребни деца, е освен излишно, само че даже нездравословно.

„ Излагането на микроорганизми в ранна възраст в действителност е доста значимо за „ образованието “ на имунната система и метаболизма на детето.  Но не с всевъзможни бактерии, а единствено с „ потребните “. Защото измежду тях може да има и рискови болестотворни патогени ", изясни водещият създател на новото проучване Греъм Рук, почетен професор по здравна микробиология в Университетския лицей в Лондон.

Рук и сътрудниците му, откакто анализирали научните данни, стигнали до следните съществени изводи:

  1. Микроорганизмите, които могат да се намерят в актуалния дом, напълно не са нужните за трениране на имунната система.
  2. Ваксините освен защищават детето от инфекции, само че и укрепват имунната му система.
  3. Микроорганизмите, които живеят в естествената среда, са значими за нашето здраве, а чистотата в къщата по никакъв метод не въздейства на общуването на детето с природата.
  4. Последните изследвания демонстрират, че алергичните реакции при децата не са свързани с несъразмерна непорочност в къщата и липса на контакт с бактерии, а най-много с почистващи артикули, употребявани при почистването

Затова няма нищо неприятно в това да поддържате дома си чист и да поддържате добра персонална хигиена, изключително по време на пандемия, акцентира професор Рук.

Важно е единствено да се подсигурява, че детето не е прекалено изложено на перилни и мощно дейни почистващи препарати. А имунизацията, околните контакти с майката и другите членове на фамилията, общуването с природата обезпечават на малчуганите всички нужни микроорганизми за естественото развиване на имунната система.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР