Каменен диск, изобразяващ древна игра на маите с топка, е

...
Каменен диск, изобразяващ древна игра на маите с топка, е
Коментари Харесай

С този диск древните маи са отброявали точките по време на игра на топка през 894 г. от н.е.

Каменен диск, изобразяващ антична игра на маите с топка, е открит в емблематичния обект Чичен Ица в южната част на Мексико. Смята се, че този спорт, прочут просто като " пелота " ( " топка " ), е играл значима роля в обществения и политическия живот на империята на маите, а археолозите са на мнение, че артефактът може да се отнася до мач, игран преди повече от 1100 години.

Експонатът е наименуван " Диск на играчите на пелота " и е гравиран с изображение на две фигури, облечени в обичаен комплект за пелота, заобиколени от лента с йероглифен текст. В надписа откривателите откриват отпратка към дата от календара на маите, която се равнява на 894 година от н.е.

Артефактът е с диаметър 32,5 см и тегло 40 кг, открит е в постройката Casa Colorada (Цветна къща). Наречен в чест на боядисания в алено интериор, комплексът - прочут още като Чичанчоб - е разполагал със личен двор за пелота.

„ Рядко се намира йероглифна книжовност на този обект на маите, а още по-рядко - цялостен текст. Това не се е случвало от 11 години “, споделя археологът Франсиско Перес Руис.

Въз основа на датата, упомената в надписа, дискът евентуално датира от крайния типичен или ранния посткласически интервал на маите. Според Перес Руис парчето евентуално е отбелязало значимо събитие, обвързвано с мач за пелота, който се е състоял в Цветната къща по това време.

Екип от експерти по иконография, управителен от Сантяго Собрино Фернандес, разпознава двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи декорация за глава с пера, а другият - за който се допуска, че е неговият съперник - носи по този начин наречения „ змийски тюрбан “. Мъжът със змиите, които се плъзгат към главата му, наподобява също носи и защитната екипировка, присъща за играчите на пелота. 

Самоличността на играчите, изобразени на диска, остава незнайна, както и резултатът от мача, макар че по-нататъшното пояснение на надписа може да разкрие както характера на надпреварата, по този начин и крайния резултат.

Чичен Ица се намира на полуостров Юкатан и е бил един от най-големите градове на маите. Мястото разполага с централно игрище за пелота, което е доста по-голямо от това в Каса Колорада, и се счита, че по време на разцвета си е било хазаин на безчет мачове.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР