Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури потвърди смъртта на държавния глава

...
Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури потвърди смъртта на държавния глава
Коментари Харесай

Светът е потресен от смъртта на президента на Иран, обявиха го за мъченик

Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури удостовери гибелта на президента на страната Ебрахим Раиси в злополука с хеликоптер на връщане от Азербайджа.

" Ние принадлежим на Аллах и при Него ще се върнем “, написа Мансури в обществената мрежа X, като добави обявата с хаштаг, употребен за търсене на фотоси на Раиси. Текстът на известието е фраза, която се загатва в Корана и се произнася от мюсюлманите след новината за гибелта на непосредствен човек.

Иранският държавен ефирен канал IRIB също удостовери гибелта на Раиси и другите пасажери на борда на президентския хеликоптер: министърът на външните работи на Хосеин Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и имамът на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем.

" Президентът на Иран и неговият антураж починаха при случай с хеликоптер... Ебрахим Раиси, президентът на страната ни, почина при злополука с хеликоптер в планински регион в Северозападен Иран, външният министър Хосеин Амир Абдолахян също е измежду жертвите “, заяви по-рано организация Mehr.

Хеликоптерът, превозвал президента на Иран и делегация на Техеран, е изгорен изцяло при злополуката в североизточната част на страната, разкри поискал анонимност източник на Reuters от близкоизточната страна

Anadolu Agency заяви, че турски БпЛА е локализирал мястото на злополуката. Според иранската организация IRNA издирвателно-спасителните интервенции са траяли през цялата нощ, макар студа и дъжда. Иранската войска се е присъединила в издирването.

" Виждаме останките и обстановката не наподобява добра. От откриването на мястото на злополуката не са открити никакви признаци на живот измежду пасажерите на хеликоптера “, акцентира на собствен ред ръководителят на иранския клон на " Червения полумесец “ Пирхосейн Коливанд пред държавната телевизия.

След като новината за гибелта на президента бе доказана Министерският кабинет на Иран се събра на изключително съвещание в понеделник сутринта. В изказването на държавното управление се споделя, че се удостоверява за " мъченическата " гибел на президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при злополука с хеликоптер.

Кабинетът направи изказване, в което изрази съболезнования по отношение на кончината на президента и неговите спътници в случая.

Министрите отдадоха респект на починалия президент за неуморните му старания, като обявиха, че Раиси е посветил живота си на иранската нация.

Те подчертаха, че ще се придържат към метода, по който президента е служил на страната и увериха иранския народ, че административните каузи няма да бъдат прекратени.

Както БЛИЦ писа трагичният случай се случи, до момента в който президентът и доближените му се връщаха от региона Хода Афарин в северозападната иранска провинция Източен Азарбейджан след откриването на язовир на общата граница с Република Азербайджан.

Инцидентът е станал вследствие на гъста мъгла в района, която затрудняваше и работата на избавителните екипи.

Хеликоптерът се е разрушил наоколо до медна мина " Сунгун ". Тя се намира сред Джолфа и Варзакан в провинция Източен Азербайджан в Иран и е на към 70-100 км от град Табриз, един от най-големите градове в Иран и градът, към който са се отправили президентът на Иран и външният министър.

Началникът на щаба на иранските въоръжени сили Мохамед Багери издаде заповед за потребление на цялото съоръжение и потенциал на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) и правоприлагащите органи за намиране на хеликоптера. От неделя насам в гористия и планински регион са изпратени 40 обособени избавителни екипа.

Хора в разнообразни градове на Иран се събраха, с цел да се молят за президента Раиси и неговите спътници.

Лидерът на Ислямската гражданска война аятолах Сейед Али Хаменей изрази угриженост за изчезналия хеликоптер по време на среща със фамилиите на чиновници на IRGC.

" Надяваме се Бог да върне почетния президент и неговите спътници в обятията на нацията ", съобщи той.

" Всички би трябвало да се молят за здравето на тази група държавни чиновници. Иранската нация не би трябвало да се тормози или безпокои, няма да има спиране на работата на страната ", добави Лидерът.

Заради тежките метеорологични условия регионът беше наличен единствено за наземни екипи, защото въздушните подходи бяха невъзможни.

Планинският терен и естествените трудности направиха връзката с антуража на президента съвсем невъзможна.

Репортер на иранската телевизия съобщи, че с настъпването на тъмнината и студа екипите, които се доближават към мястото, заобикалят да пътуват с коли, защото пътищата в региона не са асфалтирани, а дъждът прави земята кална.

В знак на районна взаимност други страни, в това число Турция, Италия и Катар, показаха поддръжката си за Иран след злополуката. Държавите неотложно насочиха своите съболезнования и показаха подготвеност да окажат нужното подпомагане.

В злополуката починаха президентът Раиси, външният министър Амир Абдолахиан, ръководителят на петъчните молебствия в Табриз аятолах Мохамед Али Ал е Хашем, губернаторът на Източен Азарбайджан Малек Рахмати, както и членове на екипажа и защитата на президента.

Както следва след гибелта на президента?
Съгласно иранската конституция първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер ще оглави кабинета на министрите по преценка на водача на Ислямската гражданска война аятолах Сейед Али Хаменей преди избирането на нов президент.

Конституцията планува в границите на 50 дни да бъде образуван съвет, състоящ се от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на правосъдната власт и първия вицепрезидент, който да предприеме ограничения за избор на нов президент, оповестява Tasnim News Agency.

Раиси беше определен през 2021 година, по тази причина идващите постоянни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 година Предвид конституционните периоди може да се чака предварителният избор да бъде създаден при започване на юли.

Източник заяви, че Висшият съвет за национална сигурност не е провел съвещание по отношение на случая с хеликоптера, пренасящ президента на Иран и неговите спътници.

Той добави, че слуховете, популяризирани в обществените медии, за осъществяване на изключително съвещание на съвета, са погрешни, написа Tehran Times.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР