Президентът на Иран Ебрахим Раиси бе обявен за мъртъв в

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси бе обявен за мъртъв в
Коментари Харесай

Касапинът от Техеран: Кой беше президентът на Иран Ебрахим Раиси

Президентът на Иран Ебрахим Раиси бе разгласен за мъртъв в понеделник сутринта, откакто хеликоптерът, с който пътува дружно с други висши чиновници, падна в провинция Източен Азербайджан.

(Още по тематиката вижте във видеото)

63-годишният политически тежкар дълго време беше считан за натурален правоприемник на висшия водач аятолах Али Хаменей, най-висшата власт в Иран.

Утвърден и с дълбоки връзки в правосъдната система и религиозния хайлайф, Раиси - твърдолинеен и религиозно закостенял политик - за първи път се кандидатира за президент през 2017 година, само че не съумя. В последна сметка той беше определен през 2021 година, припомня aljazeera.

Ранни години

Раиси стартира да учи в фамозната религиозна семинария в Кум на 15-годишна възраст и продължава да се учи при няколко от тогавашните мюсюлмански учени.

Another Daily roundup of Russian Telegram chatter. Read the disclaimer please!

⚡️Iranian President Ibrahim Raisi's crashed helicopter found

All passengers and crew of Iranian President Ebrahim Raisi's helicopter died in the crash, said the head of the Iranian Red Crescent…
— Beefeater (@Beefeater_Fella)
В началото на 20-те си години той е назначен за прокурор в няколко града, до момента в който не отива в столицата Техеран и не стартира работа като заместник-прокурор.

През 1983 година се дами за Джамилех Аламолхода, щерка на имама на петъчната молитва в Машхад Ахмад Аламолхода. Двамата имат две дъщери.

В продължение на пет месеца през 1988 година той е част от комисия, която следи поредност от изтезания на политически пандизчии - минало, което го прави неизвестен измежду иранската съпротива и води до налагането на наказания от страна на Съединените щати против него. През 1989 година е назначен за прокурор на Техеран след гибелта на първия висш водач на Иран аятолах Рухола Хомейни.

Раиси продължава да се издига в редиците при заместника на Хомейни - аятолах Хаменей, като на 7 март 2016 година става ръководител на Астан Кудс Разави, най-голямото религиозно подаяние в Машхад, което затвърждава статута му в иранския истаблишмънт.

Кандидат за президент

Раиси се кандидатира за първи път за президент през 2017 година против Хасан Рухани, който се бори за преизбиране. Рухани управлява договарянията за нуклеарното съглашение на Иран със международните сили от 2015 година, което ограничи нуклеарната му стратегия в подмяна на облекчение на глобите.

Критик на договорката от 2015 година, известна като Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД), Раиси е от по-твърдолинейния блок от Рухани, който е считан за сдържан политик в иранската политическа система.

Tehran on Monday confirmed the deaths of Iranian President Ebrahim Raisi, Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian, East Azerbaijan Province Governor Malik Rahmeti, Tabriz Province Imam Ayatollah Ali Hashim in a helicopter crash in the country's northwestern province
— Parvana Sultanova (@ParvanaSultanov)
След провалянето си Раиси стартира да възнамерява идната си президентска акция. През юни 2021 година той завоюва 62% от гласовете, само че изборите бяха помрачени от ниската изборна интензивност - 48,8% - откакто няколко реформатори и умерени политици не бяха позволени да се кандидатират.

По това време СВПД беше в разпад, откакто Съединени американски щати - при някогашния президент Доналд Тръмп - едностранно го отдръпнаха и още веднъж постановиха наказания на Иран, което съществено засегна стопанската система му.

Пандемията COVID-19 утежни още повече ситуацията, като до август 2021 година броят на жертвите надвиши 97 000 души.

Връзки

Раиси има мощни позиции в религиозния свят, солидни връзки с починалия Хомейни, както и с Хаменей, който го назначи на няколко висши поста.

Освен това той съумява да поддържа положителни връзки с всички клонове на държавното управление - военни и законодателни, както и с авторитетната теократична ръководеща класа.

Въпреки това Раиси оглави Иран в интервал на публичен яд поради влошаващия се стандарт на живот, частично дължащ се на глобите и на това, което критиците дефинираха като отдаване на приоритет на защитата пред вътрешните проблеми.

В края на 2022 година публичният яд избухна поради гибелта на Махса Амини в ареста на иранската нравствена полиция, която беше арестувала 22-годишната жена, когато тя напускаше метростанция в Техеран дружно с членове на фамилията си поради хипотетично неспазване на наложителните правила за хиджаб в страната.

В продължение на месеци в Иран се организират митинги, при които дамите смъкват или изгарят хиджабите си и подстригват косите си в символ на митинг.

По данни на задгранични правозащитни организации митингите са прекъснати в средата на 2023 година, откакто към 500 души са убити, когато силите за сигурност са се впуснали да прекратят митингите. Седем души са екзекутирани за присъединяване си в размириците.

През март тази година задача на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелствата заключи, че Иран е направил закононарушения против човечеството при потушаването на митингите, в това число убийства, изтезания и изнасилвания.

Reportáž íránské televize z místa havárie vrtulníku s prezidentem.

Již bylo potvrzeno, že íránský prezident Ebrahím Raísí zemřel při nedělní nehodě vrtulníku na severu Íránu.

Vrak ohořelého stroje nalezly záchranné týmy v pondělí brzy ráno. Na palubě zahynulo celkem devět lidí.
— Martin (@Qope87)
Раиси си печели прозвището " Касапинът от Техеран ".

Позиции

Раиси не заобикаля да се конфронтира и на интернационално равнище.

Разгневен от позицията на Съединени американски щати във връзка с JCPOA и от неспособността на другите страни, подписали пакта, да го спасят, предизвикателният Раиси разгласи, че Иран ускорява нуклеарната си стратегия, само че не се интересува от бомба.

Неотдавна той поведе Иран към опълчване с Израел, когато двете страни се сблъскаха с безмилостното нахлуване на Израел над Газа, което продължава към този момент осми месец.

Иран намерено осъжда бруталните офанзиви на Израел против палестински цивилни жители, както и районните му съдружници в по този начин наречената " ос на опозиция " против Израел и неговите западни съдружници.

В началото на април постройката на иранското консулство в Дамаск бе атакувана при удар, за който бе упрекнат Израел, и при който починаха седем души, в това число върховен пълководец и неговият заместител.

В продължение на съвсем две седмици всяко изявление на Раиси беше обект на засилено внимание, до момента в който светът очакваше отговора на Техеран. На 15 април Иран предприе добре планувана офанзива, в която съгласно основния боен представител на Израел Даниел Хагари са взели участие над 120 балистични ракети, 170 безпилотни самолета и над 30 крилати ракети, множеството от които са били прихванати отвън границите на Израел. В някои региони на Израел са регистрирани незначителни вреди, а нападението е довело до алегоричен отговор.

Регионалното съревнование сред Иран и Израел може да се види и в Сирия, където през годините Израел е подхванал голям брой набези, видимо ориентирани против иранския боен капацитет там.

Иран поддържа близки връзки със Сирия от години, подкрепяйки президента Башар Асад, откогато той подреди принудителен отговор на мирните митинги през 2011 година, което докара до 13-годишна революция. С военна и тактическа поддръжка Иран разшири въздействието си в Сирия, а съюзната ливанска формация Хизбула също поддържа силите на Асад.

Между продължаването на откритата външна политика и навигирането на нови борби във вътрешен и интернационален проект Раиси се оказа спорен президент.

Силните му връзки на всички равнища в иранския свят обаче го трансфораха в мощен кандидат за втори мандат и вероятно за най-високия пост в страната - този на висшия водач.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР