[Shutterstock] Според клиентите на Qualcomm, най-вече Apple, компанията злоупотребява с

...
[Shutterstock] Според клиентите на Qualcomm, най-вече Apple, компанията злоупотребява с
Коментари Харесай

Големите пари в малките чипове

[Shutterstock] Според клиентите на Qualcomm, най-много Apple, компанията злоупотребява с господстващото си състояние на пазара. Още по тематиката
Qualcomm отхвърли офертата за 103 милиарда $ от Broadcom – била ниска

Производителят на мобилни чипове счита също, че евентулна договорка ще има проблеми с регулаторите
14 ное 2017
Broadcom приготвя оферта за пазаруването на Qualcomm

Ако производителите на чипове се слеят, това би била най-голямата договорка в историята на софтуерната промишленост
6 ное 2017
Съединени американски щати може да проверяват Apple по сигнал на Qualcomm

Жалбата в комисията по интернационална търговия е поради съставни елементи, които съгласно ищеца се употребяват без позволение
9 авг 2017
Qualcomm упреква Apple поради патенти

Отношенията сред двете компании не престават да бъдат обтегнати
10 юли 2017 Едва дни след отхвърли на американския снабдител на мобилни процесори Qualcomm да бъде добит от съперника си Broadcom в мегасделка за 105 милиарда $ надлъгването сред двете групи се задълбочава. Подводните камъни са доста - регулаторите дебнат деликатно всяка тяхна активност и стъпка, а най-проблемен е и бизнесът с патенти, който обезпечава на Qualcomm близо два пъти по-голяма облага от главната активност - продажбата на процесори.

Broadcom даже към този момент загатна, че възнамерява да направи съществени промени в патентния бизнес на Qualcomm като част от изискванията по договорката, заяви Financial Times.

Разтрогнатата договорка

На 13 ноември Qualcomm публично разгласи, че отхвърля предлагането за придобиване от Broadcom за 105 милиарда $, под претекст че офертата подценява компанията и сходна договорка би породила ненужни проблеми с регулаторните органи. Това обаче не отхвърли управлението на Broadcom, което приготвя нова оферта. Усилията на групата обаче не се изчерпват единствено с нова цена, а в противен случай, засягат един от най-значимите проблеми на Qualcomm, като интегрират вероятните му решения в личната си тактика.

Завръзката в числата

За фискалната 2017 година от Qualcomm регистрират облага преди облагане с налози от продажба на мобилни процесори на стойност 2.7 милиарда $, което е растеж от 52%. Печалбата от лицензна търговия (предоставяне на правото за прилагане на патентована технология) за сметка на това е близо двойно по-голяма - 5.1 милиарда $, защото маржовете при тях са към 80%.

Именно лицензната търговия стои в основата на най-сериозните проблеми на компанията, откакто по-рано тази година Apple и някои от сътрудниците й упрекнаха Qualcomm в така наречен double dipping (двойно таксуване) или добиване на облаги от два източника, нормално по противозаконен метод. По-конкретно мотив за обвиняването е комерсиалната процедура на Qualcomm да изисква от производителите на мобилни телефони да заплащат такса върху правото на прилагане на интелектуална благосъстоятелност в допълнение към цената на процесорите.

Именно след тези обвинявания някои от най-големите клиенти на Qualcomm, измежду които и производителя на iPhone, отхвърлиха да изплатят дължимите авторски и лицензионни такси, което докара до спад на приходите от лицензионна търговия. Според клиентите на Qualcomm компанията злоупотребява с господстващото си състояние на пазара, където непрекъснатото търсене на нови по-бързи процесори е мощно подвластно от разработките на Qualcomm. Този самобитен монопол обаче има и висока цена. Годишните разноски на Qualcomm за проучвания и развиване възлизат на 5.5 милиарда $, а на компанията бяха наложени и няколко санкции от по близо милиард за корист с господстващо състояние. Тоест Qualcomm мъчно може да продължи да създава сполучливи чипове в такава среда.

С един патрон - два заека

Логично Broadcom разчита точно на нормализирането на лицензионните връзки сред Qualcomm и сътрудниците й, с цел да прокара личните си проекти за придобиване. Още повече че производителят на телекомуникационно съоръжение се надява да си обезпечи поддръжката на Apple при едно вероятно бъдещо следствие на антимонополните регулатори, което несъмнено би споходило договорката. Broadcom се надява съдействието на Apple, от една страна, да й помогне в убеждаването на акционерите на компанията да одобряват офертата за придобиване и по едно и също време с това да облекчи процедурата по възможното придобиване. Евентуалното сливането ще сътвори същински хегемон - номер три по доходи от продажба на чипове в света след Intel Corp. и Samsung Electronics. Новата група ще се разгръща в най-различни сегменти - от потребителски джаджи през телекомуникационно съоръжение до полупроводници за центрове за данни. Broadcom и Qualcomm са водещите снабдители на Wi-Fi и Bluetooth чипове за мобилни устройства с общ дял 60%, както и 52% в GPS сегмента. Qualcomm пък държи 59% от пазара на чипове за клетъчни връзки съгласно анализаторската компания Gartner.

В началото на ноември представител на Broadcom съобщи пред Reuters, че от компанията имат вяра, че регулаторите по света ще " приветстват договорката с Qualcomm като решение на казуса с двойното таксуване ".

" Партньорството с Broadcom може да бъде едно в действителност градивно решение на тези проблеми и възобновяване на връзките на Qualcomm с сътрудниците й. Не бихме изготвили това предложение, в случай че не бяхме уверени, че нашите съществени основни клиенти няма да го приветстват ", съобщи и основният изпълнителен шеф на Broadcom Хок Тан в изявление през този месец.

Решенията

Възможните тактики за разрешаването на лицензионните проблеми на Qualcomm, въпреки и да са заложени милиарди, се изчерпват с три разновидността. При вероятно придобиване преди всичко Broadcom може да продаде отдела за лицензионна търговия на трети лица или да се контракти с акционерите на Qualcomm да остане тяхно владеене. Отделянето на лицензионното звено от производството на чипове надлежно доста би понижило цената на патентите. Пред тази опция съществува една сериозна спънка, а точно, че определянето на цената на това звено е извънредно мъчно заради огромните разминавания на годишна база в приходите, които то генерира. За фискалната 2016 година отделът е осъществил доходи на стойност 7.9 милиарда $, до момента в който през 2017 година те са едвам 6.4 милиарда $, което прави оценката му съвсем невъзможна заради огромната взаимозависимост на бизнеса от огромни партньорства.

В случай че Broadcom реши да резервира целостта на Qualcomm, пред телекомуникационната компания стоят две благоприятни условия. В момента лицензионните заплащания на производителите на мобилни телефони към Qualcomm се правят под формата на % от продажната цена на телефона. От Broadcom може да решат да отстранен тази изключително неизгодна за смарт телефон колосите процедура, като я заменят с такса, която не зависи от цената на телефона.

Най-вероятно обаче съгласно анализатора Стейси Расгон от Bernstein при положение на триумф Broadcom ще усили цената на чиповете си за сметка на премахването на патентните такси. Това евентуално би свило до известна степен облагите на компанията, което обаче може да бъде обезщетено посредством съкращаване на разноските за проучвания и разработки. Въпреки това Qualcomm ще бъде принудена отчасти да угоди на Applе, изяснява Расгон предвид на обстоятелството, че производителя на iPhone способства към приходите на Qualcomm с към 2 милиарда $ авторски и лицензионни хонорари и още над 3.5 милиарда $ за процесори.

Дори и да откри решение за проблемите на Qualcomm, обаче, Broadcom евентуално ще бъде принудена да усили офертата си, с цел да получи поддръжката на акционерите на компанията за придобиването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР