[Shutterstock] Някои търговци продължават с темпове, които изпреварват средните за

...
[Shutterstock] Някои търговци продължават с темпове, които изпреварват средните за
Коментари Харесай

Най-динамичните ритейлъри: Още по-големи, още по-печеливши

[Shutterstock] Някои търговци не престават с темпове, които изпреварват междинните за пазара. Това се случва на фона на възходящата конкуренция в търговията на дребно и предстоящо закъснение на потреблението в международен мащаб. Два са моторите на този бърз напредък – сливанията на компании в едно и онлайн продажбите. Това е общото обръщение на отчета на консултантската компания Deloitte, в който специфична част е отделена на най-динамично растящите ритейлъри.

Класацията Fastest 50, която е част от годишния профилиран отчет Global Powers of Retailing 2019, се изготвя въз основата на кумулативния растеж (CAGR) на приходите на търговците на дребно за петгодишния интервал от края на финансовата 2012 година до края на финансовата 2017 година (която при някои сдружения обгръща периода до юни 2018 г.). Две трети (34) от фирмите, които попадат в топ 50 по индикатора за тази година, са били измежду най-динамичните и в миналогодишното издание на класацията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Приходите на най-бързо растящите 50 сдружения в ритейла са се повишили приблизително пет пъти повече спрямо общото за топ 250. За интервала 2012 - 2017 година кумулативният им растеж (CAGR) е 17.1% при междинен ритъм 3.3% в огромната ранглиста. Наред със сливанията и придобиванията, както и развиването на онлайн бизнеса, от Deloitte тази година обрисуват като важен фактор и отварянето на нови магазини.

Традиционни водачи

За трета поредна година лидерското трио остава в същия състав, като единствено размества позициите си. По-значимото е, че две от трите най-динамични компании са онлайн търговци.

Начело на класацията на най-динамичните през 2019 година се изкачва веригата супермаркети Albertsons. Макар и да е най-голяма по доходи в топ 3, тя съумява да означи и най-голям растеж на оборота си за последните пет години – с общо 74.4% (при 74% година по-рано) до 59.9 милиарда $, макар че покачването единствено за последната година е със символичните 0.4%. Силният петгодишен резултат се дължи най-много на две огромни придобивания – през 2013 и 2015 година, изясняват от Deloitte. През 2013 година компанията регистрира над пет пъти растеж в годишните си доходи, откакто откупи назад всички над 1100 магазини, които беше продала през 2006 година на SuperValu. През 2015 година оборотът набъбна над два пъти с помощта на придобиването на конкурентната верига супермаркети Safeway. Сред най-новите придобивания на Albertsons са дялове от по 45% в Mexico Foods Parent и La Fabrica Parent (El Rancho) – верига хранителни магазини, основани в Тексас, както и едноличната покупка на MedCart Specialty Pharmacy.

Междувременно китайският интернет дискаунт търговец на дрехи Vipshop регистрира осезаемо закъснение в петгодишния си ритъм на напредък – от 103.8% в миналогодишното издание на класацията до 73.8% в този момент, и по този начин отстъпва до втората позиция в подреждането на най-динамичните. Само за последната година приходите му порастват с 37.4% до 10.9 милиарда $. Компанията работи от 2008 година, като към 2017 година броят на изпълнените потребителски поръчки към този момент е близо 335 млн. Това съставлява величествен растеж по отношение на регистрираното през предходните две години – през 2016 година и 2015 година уеб сайтът е обработил и извършил надлежно 269.8 млн. и 193.1 млн. потребителски поръчки.

На трета позиция за втора поредна година е различен китайски е-ритейлър – близо пет пъти по-голямата JD.com. Към 2017 година петгодишният кумулативен растеж на приходите й е с 52.4% до 49.1 милиарда лева, като единствено за последната финансова година оборотът й се е нараснал с 39.6%. За трайния растеж на приходите на компанията способстват както триумфът й в привличането на нови консуматори, по този начин и резултатите й във връзка с стимулирането на повторни покупки от страна на към този момент съществуващите й клиенти. През 2017 година дейните потребителски профили на уеб страницата са се нараснали до 292.5 млн. спрямо 226.6 млн. година по-рано, показват от Deloitte.

Цената на растежа

Експанзията на бизнеса на най-динамично растящите постоянно е обвързвана и с изтънени до най-малко маржове на облага, демонстрират данните от класацията. Това е изключително очевидно при лидерската тройка – за 2017 година Albertsons, Vipshop и JD.com регистрират надлежно 0.1%, 2.6% и 0% марж на чистата облага. Въпреки това като цяло групата на 50-те най-бързо растящи съумява да реализира малко по-висок междинен резултат по индикатора (2.5%) спрямо огромната група на 250-те компании в класацията (2.3%).

Най-печеливша сред най-динамичните компании е първокласната група LVMH, която генерира и над една четвърт от общия финансов резултат във Fastest 50, означават от Deloitte. За 2017 година маржът на чистата облага на френската група е 13.2%, следвани от филипинския конгломерат SM Investment (13%) и различен френски производител на първокласни артикули – Kering (12.1%).

От общо 42 от фирмите във Fastest 50, които са обявили чистия си финансов резултат, единствено шест регистрират загуба за 2017 година Сред тях са бързо растящите онлайн ритейлъри JD.com и Wayfair, показват създателите на отчета.

Какво движи растежа

Все още мощното показване на световната стопанска система и през 2018 година подкрепя резултатите на огромните в ритейла. В идващите месеци това обаче ще се промени под натиска на забавящите се стопански системи в Европа, Китай и Япония, растящата инфлация на някои от главните международни пазари, стягането на паричната политика и ограничаващите търговски ограничения, наложени от Съединени американски щати, понижаването на цените на акции и артикули на световните пазари, обезценяването на валутите в някои от водещите разрастващи се стопански системи. За ритейлърите комбинацията от тези и други фактори ще значи по мудни темпове на напредък на потреблението, по-високи цени за клиентите и нарушени световни вериги на доставките, предвиждат от Deloitte.

Преди обаче тези резултати да се усетят в цялостната си мощ, през последните години огромните в бранша претърпяха сеизмична промяна, движена от възхода на технологиите. Разцветът на електронната търговия бележи еднопосочно и подреждането на най-динамичните – три от водещите четири компании по индикатора концентрират активността си извънредно върху онлайн продажбите. Освен китайските Vipshop Holdings и JD.com в тази група е и американският е-търговец Wayfair. Световният водач в онлайн търговията – Amazon.com, е в долната половина на най-бързо растящите 50, само че към този момент над десетилетие непроменяемо е част от групата на най-динамичните. Към 2017 година кумулативният петгодишен растеж на приходите на компанията е 18%, а единствено за 2017 година постъпленията й от продажби (и на дребно, и на едро) са нарастнали с впечатляващите за състезател с размера й 25.3% до 118.6 милиарда $. А осъщественото през 2017 година придобиване на хранителната верига Whole Foods подсигурява запазването на положителни темпове на напредък и в идващите години, предвиждат от Deloitte.

Сделките с конкурентни играчи и отварянето на нови обекти са другите основни фактори зад бурния напредък на фирмите от Fastest 50. Сред образците за ритейлъри, които дължат подобрението на резултатите си точно на тях, е да вземем за пример турската верига супермаркети Migros Ticaret, която през финансовата 2017 година купи 96.25% дял в притежаваната до тогава от английската Tesco локална верига супермаркети с активност в Егейския район Kipa, като също така отвори и 193 нови обекта. С придобиването на 22 супермаркета от Holiday и отварянето на 40 нови хипермаркета и 49 супермаркета съветската Lenta Group усили доста наличието си в Сибир. Едно от новите имена и в групата на 50-те най-динамични, и в общата ранглиста на 250-те най-големи в бранша – английската дискаунт верига B&M European Value Retail, завършва финансовата 2017 година с 39 нови обекта в Обединеното кралство, 11 в Германия и договорка за придобиването на Heron Foods, разширила портфолиото й с още 265 магазина, основно в северната част на Англия. Друг от английските представители измежду най-динамичните е търговецът на спортни дрехи JD Sports Fashion, който продължи M&A интензивността си, като през 2017 година разшири наличието си в Обединеното кралство, Южна Корея, Испания и Португалия, а през 2018 година се контракти и за покупката на американската Finish Line. Придобивания подкрепят растежа и на съветската X5 Retail Group, която през 2017 година стана притежател на част от обектите на веригите " Седьмой континент " и " Монетка ", означават от Deloitte.
Китайските колоси

През последните пет години китайската JD.com непроменяемо е измежду топ три на най-бързо растящите онлайн търговци. Компанията се ражда през лятото на 1998 година като Jingdong Mall – магазин за магнитооптични произведения, само че бързо уголемява асортимента си и стартира да продава електроника, мобилни телефони, компютри и други сходни продукти, а след това и книги, домашни използва, дрехи, храни и други Платформата й за търговия на дребно е качена онлайн през 2004 година През 2007 година домейнът е заменен на 360buy.com, а от 2013 година сдружението е познато като JD.com. Година по-късно акциите му стартират да се търгуват на Nasdaq, а борсовият дебют прави 41-годишният тогава създател Лиу Цяндун (познат в западния свят като Ричард Лиу) милиардер. Към днешна дата той остава един от главните акционери в компанията, а измежду значимите й вложители са още световният номер 1 в ритейла Walmart и китайският софтуерен колос Tencent. През лятото на 2018 година като стратегически вложител към групата се причисли и американският софтуерен колос Гугъл, който разгласи, че ще вложи в JD.com 550 млн. $. Самата китайска платформа понастоящем е една от най-големите компании за електронна търговия в света, след Amazon и Alibaba, само че въпреки и да има мощни позиции на родния си пазар, интернационалното й наличие е по-скоро лимитирано. През последните месеци е-ритейлърът алармира желанията си да разшири географския обсег на активността си в посока Русия, Югоизточна Азия, Северна Америка и Европа. Компанията влага интензивно в разработки в региона на изкуствения разсъдък, роботиката и огромните масиви данни.

Другият динамично възходящ китайски е-ритейлър - Vipshop, също е обичайната част от групата на най-бързо увеличаващите бизнеса си представители на бранша към този момент няколко години. Компанията е основана през декември 2008 година от Ерик Я Шън и Артър Сяобо Хун, чиято първична концепция е тя да бъде локалният аналог на френската Vente Privee – онлайн платформа за бързи разпродажби на дизайнерски марки измежду членовете й. Впоследствие обаче двамата вземат решение да заложат на по-широка потребителска база и по-масови марки дрехи, козметика и аксесоари, откакто слабите първични продажби бързо ги убеждават, че онлайн извършването на покупки на първокласни артикули не е изключително привлекателно за китайския консуматор. За десетте години на съществуването си Vipshop съумя да разшири с бързи темпове потребителската си база и марките, с които работи, като се трансформира в един от водещите онлайн търговци в Китай. Асортиментът й включва облекло, обувки, чанти и други аксесоари, козметични артикули, артикули за дома, първокласни артикули, дарове и други Базирана е в Гуанджоу, а от 2012 година акциите й се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк. Още преди да стане обществена, един от първите огромни вложители е фондът Sequoia Capital, който дружно с DCM Ventures вложи 20 млн. $ в компанията в края на 2010 година През декември 2017 година Vipshop подписа стратегическо рамково съглашение за съдействие с едно от дъщерните сдружения на Tencent и с JD.com, които получиха миноритарни дялове от сдружението в подмяна на инвестиция от общо 863 млн. $. Големите в Европа

Макар и не обичаен онлайн състезател, немската Otto Group е най-големият европейски ритейлър, чиято активност не е обвързана с физически магазини, демонстрира класацията на Deloitte. Създадена през далечната 1949 година като компания за каталожна търговия с обувки по пощата, през днешния ден основаната в Хамбург Otto към този момент е едно от водещите имена в международната електронна търговия. От 1963 година групата предлага на клиентите си опция за покупки по телефона, а първият й корпоративен уебсайт за онлайн извършване на покупки заработва през 1995 година Понастоящем активността й обгръща 30 страни, като с изключение на онлайн продажби дъщерните й компании работят и в сфери като недвижими парцели и финансови услуги. За последните пет години кумулативното повишаване на приходите й от търговия на дребно е с 0.9% до 12.2 милиарда $, демонстрират данните на Deloitte. Според финансовия й доклад за фискалната 2017/2018 година бизнесът й е повишен 9.1% по отношение на 2016/2017 година до 13.6 милиарда евро, а консолидираните доходи единствено от електронна търговия са се нараснали с 12.3% за интервала и доближават 7.9 милиарда евро.

Далеч по-малък като размер, само че осезаемо по-динамичен в разрастването на активността си е другият онлайн търговец от Европа, който намира място в топ 250 на най-големите ритейлъри в света – също немската Zalando. Любопитното е, че сходно на Otto и тази компания стартира активността си като търговец на обувки. Впоследствие активността на основаната през 2008 година платформа се уголемява, като включва и облекла и аксесоари, както и артикули за хубост, а към днешна дата през нея потребителите могат да избират от подбор от над 200 хиляди артикули на 1500 фешън марки, включително и лични марки. От 2014 година акциите й се търгуват на борсата във Франкфурт. През 2018 година основаната в Берлин компания отвори и първия си физически магазин – също в немската столица, където продава козметика, като съобщи и желанията си да разшири тази активност в Австрия и Полша. Към момента активността й обгръща 15 пазара, всичките в Западна и Централна Европа. Приходите за финансовата 2017 година са 5.1 милиарда $, като за интервала 2012 - 2017 година са се повишили с 31.1%, което подрежда Zalando на осмо място измежду най-динамично растящите огромни световни ритейлъри. Само за последната година растежът на бизнеса й е с 23.4%. Изгряващата американска звезда

Американският интернет търговец Wayfair постоянно се самоопределя като една от най-големите международни онлайн дестинации за дома. Компанията е учредена през 2002 година от потомъка на индийски емигранти Нирадж Шах и Стивън Конайн и продава мебели, обзавеждане, интериор и други артикули за дома. Асортиментът й включва над 10 млн. продукта от над 10 хиляди разнообразни снабдители. Базирана е в Бостън и има офиси и хранилища из цялата територия на Съединени американски щати, както и в Канада, Германия, Ирландия и Обединеното кралство. Освен едноименния бранд Wayfair ръководи още пет ритейл уеб страницата с разнообразни марки – Joss & Main, AllModern, Birch Lane, DwellStudio и Perigold. Тази година групата влиза за пръв път в топ 250 на най-големите имена в ритейла с помощта на забележителния органически растеж на приходите си - 39.7% до 4.7 милиарда $, като продажбите й на родния американски пазар се усилват с 33.5%, а тези от интернационалните й действия порастват над два пъти. Възходящият тренд е непрекъсната големина през последните пет години - кумулативният напредък на бизнеса й за интервала е с 51%. Въпреки това за финансовата 2017 година Wayfair регистрира чиста загуба от 244.6 млн. $ поради масираните вложения, ориентирани към експанзията й на външните си пазари – Канада, Обединеното кралство и Германия, означават от Deloitte. Компанията е фокусирана върху построяването на интернационалната си инфраструктура, задълбочаването на познанията си за всяка от съответните страни, в които оперира, разширението на интернационалната си мрежа от снабдители и построяването на мощни марки на определените пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР